Kies de fiets – Om burgers tot meer fietsen te bewegen is een aantal jaren terug de campagne gestart Kies de Fiets! Een fietsmissie die via werkgevers tot 10% meer fietsende werknemers zou moeten leiden. Om de doelstelling vaart te geven, werd Fiets van de Zaak aantrekkelijker gemaakt. Voor werknemers, kleine ondernemers en zzp-ers.

Kies de fiets

Fiets van de zaak

Fiets van de Zaak is een fiscale regeling die het gebruik van een (elektrische) fiets of speedpedelec voor woon-werkverkeer bevordert. De gebruiker hoeft niet zelf een fiets aan te schaffen en mag die bovendien fiscaal onbeperkt privé gebruiken. Voor een fietstochtje, de boodschappen, het wegbrengen van de kinderen, een weekendje uit etc.

Voor fietsenmerk Riese & Muller is de elektrische fiets een iconisch vervoermiddel dat hoort bij een moderne samenleving. Zeg maar een verbond tussen mobiliteit en milieu. Voor het Planbureau voor de Leefomgeving leidt fietsen tot een langer en gezond leven.

Kies de Fiets en je fiets je fit

fiets je fit

Elektrische fiets

In Nederland gebruikt bijna een derde van de fietsers van 12 jaar en ouder een elektrische fiets. 65+ spant de kroon. Ruim de helft van deze groep fietst alleen maar elektrisch, blijkt uit onderzoek van het RIVM onder bijna 7000 mensen. Een ruime meerderheid (70%) kiest voor de e-bike ‘om makkelijker te fietsen’.

Onder jongeren van 12 tot en met 17 is de elektrische fiets ook populair. Voor 6 op de 10 is sneller verplaatsen de belangrijkste reden om op de elektrische fiets te stappen.

Fietsambassadeurs

In Nederland zijn er 15 organisaties die voor het het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat optreden als fiets ambassadeur. Het gemeenschappelijk verhaal is even kort als duidelijk:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

“Het wordt steeds drukker in het verkeer. Vooral in en rond onze steden. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer. De fiets is daarvoor een goed alternatief. Fietsen is gezond, gemakkelijk en goed voor het milieu. Daarom willen we 200.000 extra forenzen op de fiets. Door extra stallingen, fietsroutes en financiële prikkels voor werknemers. Samen met de fietsambassadeurs pakken we deze uitdaging aan.” Bron: www.defietsambassadeurs.nl.

Soorten en maten

De keuze uit elektrische fietsen is groeiend. Behalve de ‘gewone’ elektrische fiets kan je nu ook kiezen voor een speedpedelec, die wettelijk als brommer wordt gezien, inclusief verplichte helm. De speedpedelec heeft een beduidend groter motorvermogen en biedt trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. De elektrische fiets biedt trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur en heeft een motorvermogen tot maximaal 250 watt.

Langer leven

Wie regelmatig voor de fiets kiest slaat dus twee vliegen in een klap.

1- Een geringere impact op het milieu.

2- Fitheid, zoals het tegengaan van aandoeningen, zoals diabetes (type 2, ‘ouderdomsdiabetes’), sommige vormen van kanker, hart- en vaatziekten en depressies.

Niet voor niks is er een WHO-norm die aanbeveelt om minstens 30 minuten per dag te bewegen. Fietsen is voor de meeste mensen een vorm van bewegen die makkelijk in het dagelijkse patroon is in te passen. Met andere woorden: fiets je fit en kies de fiets.