S-HERTOGENBOSCH – Klimaat-tuin en TuinIdee 2020. TuinIdee 2020 speelt in op de klimaatveranderingen. Trendwatcher en groen influencer Romeo Sommers laat met twee inspiratietuinen zien hoe mooi een hitte bestendige en een watertuin kan zijn.

Vandaag opent TuinIdee, de grootste tuinbeurs van Nederland, weer voor 4 dagen haar deuren in de Bossche Brabanthallen. 

Klimaat-tuin

Hitte bestendige tuin

Door de toenemende temperaturen is een hitte bestendige tuin wenselijk. De door Sommers ontworpen hittebestendige tuin is warmte resistent, elegant en minimalistisch en bevat veel organische materiaal, zoals aardewerk en stenen. In deze klimaat-tuin is gebruik gemaakt van mangrove en buitencactussen, die zijn niet alleen bestand tegen hoge temperaturen, maar ook vorstbestendig.
Door de aarde af te dekken met grind verdampt er minder water en voorkom je uitdroging. En door planten in bakken te plaatsen is het makkelijker om de waterafgifte te reguleren. Lang sproeien is niet nodig. Met de veranda waan je je in Zuid-Frankrijk.

klimaat-tuin tuinidee

De watertuin

Al jaren wordt het advies gegeven om de afwatering in je tuin beter te regelen. Bijvoorbeeld door de tegels eruit te halen en groen ervoor in de plaats te planten. In de watertuin zie je dit terug. Door de open structuur loopt het water na een regenbui makkelijk weg. De verschillende waterelementen vangen op een speelse en natuurlijke manier het water op. Tussen de tegels is er voldoende ruimte voor een goede afwatering.
Een verlaagd gedeelte in de tuin dient als een natuurlijke plek waar het water naartoe gaat. De gebruikte planten houden van natte voeten. En mocht het regenen, dan biedt de serre grenzend aan de tuin, een aangename plek om te genieten van je tuin.

klimaat-tuin tuinidee

Inspireren, adviseren en meedoen

Inclusief de klimaat-tuinen kent Tuinidee dit jaar een ongekend hoog aantal inspiratietuinen. Verspreid door de Brabanthallen worden verschillende tuinen aangelegd. Zo is er voor ieder wat wils.
Ideeën voor een stadstuin, een balkon of juist een grote siertuin, iets luxe of meer avontuurlijk? Het is er allemaal. Voor het eerst zijn er zelfs ook 2 wintertuinen, buiten bij de entree.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag over TuinIdee 2020.

Praktische informatie

TuinIdee is van donderdag 13 februari tot en met zondag 16 februari 2020 geopend van 10.00-18.00 uur.
De entreeprijs bedraagt € 12,50 per persoon in de online voorverkoop of € 16,50 aan de kassa.
Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen.

Kijk voor meer informatie en ticketverkoop op www.tuinidee.nl.