Kort nieuws Juli 2023

Marshmallow in bloei

Kort nieuws Juli 2023 – In Hortus botanicus Leiden bloeit de marshmallow: Althaea officinalis. In het Nederlands ook wel bekend als de heemst. Het snoepgoed is vernoemd naar de plant. Vroeger werd een extract uit de wortels gebruikt om marshmallows te maken. Tegenwoordig wordt daar maïsstroop voor gebruikt. In het oude Egypte werden de wortels al medicinaal ingezet: onder andere tegen hoest en een zere keel. De heemst is lid van de kaasjeskruidfamilie en gedijt goed in natte, brakke grond. Daar komt het woord ‘marsh’ (moeras) in ‘marshmallow’ dan ook vandaan.

Bron: Hortus botanicus Leiden.

marshmallow in bloei

marshmallow: Althaea officinalis

kort nieuws juli 2023, Vergroenen van Nederland moet doorgaan

‘Vergroenen van Nederland moet doorgaan’

Kort nieuws juli 2023 – De val van het kabinet mag niet leiden tot een stilstand in de vergroening van Nederland. Meer bomen, struiken en planten zijn essentieel voor een klimaatbestendige, gezonde leefomgeving. Een voortvarende uitvoering van beleid op dit terrein is dan ook een must. Koninklijke VHG doet een dringende oproep aan de Tweede Kamer om dit thema als prioriteit te blijven zien.
“De gevolgen van de klimaatverandering zijn dagelijks overal zichtbaar”, aldus John Koomen, voorzitter van Koninklijke VHG. “Natuurlijk groen draagt op meerdere manieren bij aan het verminderen van de schadelijke effecten zoals extreme droogte, hitte, wateroverlast en vermindering van biodiversiteit. We kunnen het ons niet veroorloven dat de vergroeningsplannen blijven liggen tot het aantreden van een nieuw kabinet. De vergroening van Nederland moet doorgaan. Onze branche verwacht daarin van de overheid meer daadkracht en snellere besluitvorming.”

Groene oplossingen

Groen biedt meerwaarde voor de natuur, het klimaat, de mens én de economie, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. De oplossingen die de groenprofessionals, aangesloten bij VHG, realiseren, helpen ook in de aanpak van de stikstofcrisis en de belemmeringen in de bouw. Er zijn tal mogelijkheden voor het vergroenen van particuliere tuinen, de openbare ruimte, bedrijventerreinen, schoolpleinen enzovoorts. Ook in, op en aan gebouwen heeft groen een belangrijke meerwaarde. Kortom: groen is de meervoudige oplossing voor een beter klimaat.

Er zijn talloze mogelijkheden om te vergroenen, ook op daken. Nederland telt nog zo’n 400 vierkante kilometer aan onbenutte platte daken. Die lenen zich heel goed voor stedelijke natuur in combinatie met water, zonnepanelen en verblijfsruimte.
Foto: Unsplash.

Kort nieuws, juli 2023, Noviteiten Salvia Magical Loire en Amazone

Noviteiten Salvia Magical Loire en Amazone

Twee noviteiten, Salvia Magical Loire en Salvia Magical Amazone, zijn de nieuwste aanwinsten van Magical Garden Plants. De prachtige Salvia’s met hun bijzondere pastelkleuren zijn een aanwinst op het vaste planten assortiment. Ze zijn leuk, lief en je wordt er vrolijk van!
De Salvia Magical Amazone is een compacte plant met heldergroen blad en lieflijk roze bloemetjes. De Salvia Magical Loire springt in het oog met haar lichtpaarse/lila bloemen. Ook deze noviteit is mooi compact en heeft heldergroen blad.
De twee nieuwe Magicals zijn onderdeel van prachtige nieuwe serie Salvia’s in de bijzondere kleuren: perzikoranje, rood, roze, wit, fuchsia en wit met roze, zachtroze, paars, lila en pasteloranje.

Salvia magical amazone – Salvia magical loire

Nieuw Perovskia Prime Time

Perovskia

Nieuw: Perovskia Prime Time

Kort nieuws juli 2023 – De nieuwe Perovskia atriplicifolia ‘Prime Time’, veredeld door Walters Gardens, ontving enorm veel lof tijdens de FlowerTrials 2023. Naast de grote, lavendel-paarse bloemaren en het grijsgroen, geurend blad deed vooral de potentie van Prime Time bezoekers versteld staan. “Prime Time is ontzettend klimaatbestendig.” Legt Tieme van Plantipp uit. “In tegenstelling tot veel andere Perovskia soorten blijft de Prime Time fier overeind staan. Regen of wind, deze plant is echt ontzettend sterk. Dit maakt hem dan ook zeer geschikt voor zowel de aanleg als het visueel opkweken in een container.”

Klimaatbestendig en hufterproof

Perovskia Prime Time heeft een dichte, opgaande groeiwijze met sterke, rechtopstaande stelen. Perfect voor warme en droge klimaten, maar dankzij zijn uitzonderlijke winterhardheid kan hij in vrijwel elke omgeving worden gebruikt. Prime Time heeft een indrukwekkende groeisnelheid, is aantrekkelijk voor bestuivers en heeft (naast een snoeibeurt in de lente) bijna geen onderhoud nodig.

De eerste beschikbare planten kunnen eind april 2024 verwacht worden. Altanova start productie in Portugal, en @Roots verzorgt de Nederlandse kweek.

Perovskia Prime Time

Kort nieuws, juli 2023

Kasteeltuin Kasteel Keukenhof

Dahliatuin bij Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof is klaar voor een kleurrijke zomer. In de kasteeltuin en het Frederik’s Hof bloeien de eerste dahlia’s . Vanaf half juli tot en met half oktober zijn er 150 verschillende soorten dahlia’s te zien.

Caladium

Caladium: Burning Heart – Snow Flurry – Scarlet Flame

3 Caladium- noviteiten

Vreugdenhil Bulbs & Plants presenteert met trots drie Caladium noviteiten onder Decorum-label. Drie Braziliaanse schoonheden.

Scarlet Flame

De Caladium ‘Scarlet Flame’ heeft glanzende, donkerrode bladeren met een groene rand wat extra contrast geeft. Deze exclusieve Caladium variëteit heeft een mooie opbouw op de pot en blijft vol en compact.

Snow Flurry

De Caladium ‘Snow Flurry’ is een witte sierbladige introductie met een zuiver witte kleuring en nerven. De donkergroene achtergrond contrasteert prachtig met de witte aders en vlekken. Deze sterke en volle plant  past perfect in iedere urban jungle.

Burning Heart

‘Burning Heart’ is een bronzen sierbladvariëteit met roze/oranje vlekken/stippen. Hiermee vertegenwoordigt deze noviteit een geheel nieuwe kleur binnen de Caladiums.

Agapanthus BlackJack Beste Nieuwe Vaste Plant

Agapanthus BlackJack

Agapanthus BlackJack Beste Nieuwe Vaste Plant

Na het winnen van de prestigieuze titel Plant of the Year 2023 op de RHS Chelsea Flowershow is Agapanthus BlackJack van De Wet Plantbreeders ook verkozen tot Beste Nieuwe Plant in de categorie Vaste Planten op de Nationale Plantenbeurs (België).
Agapanthus BlackJack valt op door zijn inktzwarte bloemknoppen en intens donkerpaarse bloemen. De dichte bloeiwijze en vele bloemhoofden zorgen ervoor dat deze compacte Agapanthus tuinders wereldwijd verrast met spectaculaire tuinprestaties en een extra lange bloeiperiode. Een groeikrachtige plant die het hele tuinseizoen opvalt in borders en containers.

Decorum introduceert noviteit Pumpkin van Arcadia Chrysanten

Pumpkin

Decorum introduceert noviteit Pumpkin

De nieuwste noviteit van Aracdia Chrysanten onder Decorum-label: Pumpkin. Pumpkin is door zijn geel, rode gevlamde linten en goede bloemdiameter opmerkelijk in zijn soort. Zowel in een mono boeket als in een gemengd boeket. Pumpkin zal de blik vangen en vasthouden. Afhankelijk van het succes zal Pumpkin mogelijk het jaarrond verkrijgbaar worden.

Meer kort nieuws op GroenVandaag

Lees ook deze artikelen:

Kort nieuws, mei 2023