OEGSTGEEST – Wie niet gestoken wil worden door muggen, kan ervoor kiezen om te gaan kettingroken. Als muggen ergens een afkeer van hebben, dan is het wel van kettingrokers, want die stinken en daar houden muggen niet van.
 Dit en talloze andere wetenswaardigheden over insecten zijn te lezen in het boek Van Hommel tot hooiwagen, dat onlangs is verschenen bij Uitgeverij Luiting-Sijthoff. Een boek over insecten waarvan we de meeste in onze leefomgeving tegenkomen.Muggen

En andere nuttige insecten

De afgelopen decennia is de insectenrijkdom gehalveerd. Dat is alarmerend, omdat insecten voedsel zijn voor vogels, amfibieën en zoogdieren en zorgen voor bestuiving, waaronder die van landbouwgewassen. Toch ervaren wij insecten als hinderlijk, eng en vies. Beestjes die vooral bestreden weten worden.
Natuurjournaliste Monica Wesseling toont ons in Van hommel tot hooiwagen een ander, vooral intrigerend en liefdevol beeld van insecten. In 27 korte, vlot geschreven verhalen over een wereld waarvan we veel te weinig weten en toch desastreus ingrijpen.

 

afgevallen bladeren in de herfsttuin

Lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje behoort tot die selecte groep van insecten die wel mag rekenen op onze sympathie. Het is een icoon voor geweldloosheid en biodiversiteit. Maar voor luizen is het een moordmachine. En in tijden van nood een kannibalistische kever. Hoe roder het schild hoe giftiger. Het zevenstippige exemplaar is zelfs voor vogels gevaarlijk.

 

Muggen

Het zijn alleen de vrouwtjesmuggen die steken. Het bloed wat ze daarmee verzamelen hebben ze nodig om hun eitjes af te zetten. Mensenbloed is daarbij favoriet. Maar of je gestoken wordt, hangt af van je Co2-uitstoot en je zweet. Wie niet gestoken wil worden door muggen, kan gaan kettingroken. Aan kettingrokers wagen muggen zich niet.
Muggen in het dansende winterlicht geven hetzelfde signaal af als sneeuwklokjes: de lente komt eraan!

 

Lees ook op GroenVandaag het artikel 7 anti-muggen tuinplanten.

 

oorwurm, rolf dietrich brecher, wikimedia

Oorworm

Dat de oorworm oorworm wordt genoemd is niet geheel logisch, want de oorworm is geen worm die in oren woont. Wel lijkt de tang op het achterlijf op een tang waarmee gaatjes in mensenoren worden geknipt. Oorwormen lokken elkaar met geur, waardoor je soms tientallen exemplaren op een plek aantreft. Eerder een overlevingstactiek dan een sociale activiteit, want waar veel oorwormen zijn, is de kans groter dat een vijand niet jou, maar je buurman op het menu zet.

 

Ik zal niet zeggen dat ik vlooien bij mijn katten niet bestrijd of muggen in de slaapkamer niet najaag, maar vies en eng, nee, die blik is door het boek van Wesseling veranderd in fascinatie en verwondering voor wat kruipt en vliegt.
 Wesseling draagt kennis over die de tuin van de hobby-tuinier een nieuwe dimensie geeft.

Lees, kijk en laat je verbazen.

Walter Landesbergen

Foto-credits:
-lieveheersbeestje, RGB stock, criscris1, Cristiano GalbiatiMeer over muggen?

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Moerastuintjes met vleesetende planten zijn muggenvreters
7 anti-muggen tuinplanten