Anti-muggen tuinplanten – Muggen, die kunnen je vervelend uit je slaap halen. Midden in de nacht op muggenjacht. Wie kent het niet, zeker in deze maanden. En wat kun je er tegen doen? Helpt het als je weet dat alleen de vrouwtjes steken? Niet echt. Helpt het als je stilstaand water in je tuin beperkt door de vijverfontein regelmatig aan te zetten en planten- en waterschotels te legen? Een beetje. Maar hoe kunnen vogels, egels en planten dan drinken? Lastig allemaal.
Een klamboe en horren, dat zijn al betere voorbeelden van effectievere maatregelen.

anti-muggen tuinplanten

munt

7 anti-muggen tuinplanten

Maar er zijn ook planten waarmee je muggen op een afstandje kan houden. Mooiwatplantendoen heeft een handig lijstje gemaakt met 7 planten waar deze insecten niet doel op zijn.

7 tuinplanten tegen muggen

1. Lavendel
2. Kattenkruid
3. Rozemarijn
4. Tomatenplant
5. Munt
6. Afrikaantje
7. Citroen(melisse)

Meer informatie over deze planten op mooiwatplantendoen.nl.

P.S.: Wist je trouwens dat er ook een muggenradar.nl bestaat?

Steekmuggen identificeren

Muggenradar monitort muggenbeten. Om beter zicht te krijgen op het effect van de zeer warme, droge en zonnige eerste helft van het jaar op de muggen vraagt de monitor burgers om wekelijks de mate van muggenoverlast door te geven via Muggenradar.nl.

Mensenbloed en vrouwtjesmuggen

Alleen de vrouwtjesmuggen steken. Het bloed wat ze daarmee verzamelen hebben ze nodig om hun eitjes af te zetten. Mensenbloed is daarbij favoriet. Maar of je gestoken wordt, hangt af van je Co2-uitstoot en je zweet. Wie niet gestoken wil worden, kan gaan kettingroken. Aan kettingrokers wagen muggen zich niet.
Dit en meer wetenswaardigheden over insecten in onze leefomgeving kun je lezen in het zojuist verschenen boek Van hommel tot hooiwagen van natuurjournaliste Monica Wesseling. Een boekje wat de tuinliefhebber en rijkere blik biedt op de eigen tuin.

Nature ToDay: “Na het leggen van eitjes duurt het gemiddeld drie tot vier weken voordat de larven zich ontwikkeld hebben en de nieuwe muggen uit de poppen komen. De snelste exemplaren ontwikkelen zich in twee weken tijd.”

Bericht van een lezer: “Hallo GroenVandaag. Ik las een stuk over muggenplanten op jullie site. Hierin staat dat muggen steken. Zoveel mensen maken deze fout. Maar ze bijten. ’t Is een muggenbeet.


Foto-credits:
-intro-foto, afrikaantjes, Bloemenbureau Holland
-munt, Iverde

Meer over muggen?

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Last van muggen? Ga kettingroken!
Moerastuintjes met vleesetende planten zijn muggenvreters