Lathyrus Festival 2018 – De mooiste Lathyrus-bloem van Nederland groeit wederom in de tuin van Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein. De ouderen onder ons zullen zeggen, hé dat is dat bloemetje dat ik vroeger zag bij mijn opa of oma in de tuin.

Koningin Juliana

Toenmalig Koningin Juliana was al verliefd op deze bloem en mede door de vele uitbundige tentoonstellingen die op Paleis Soestdijk werden gehouden is deze heerlijk geurende siererwt geliefd in de omgeving van Baarn en omstreken.

Lathyrus Festival 2018

Lathyrus Festival 2018 in Baarn

Hoeve Ravenstein

Nadat de Lathyrus in de vergetelheid is geraakt, zijn Jan en Gerda Tupker de bloem sinds enkele jaren weer in hun moestuin gaan kweken. En niet zonder resultaat. Ook dit jaar zijn de Lathyrussen uit de tuin van Hoeve Ravenstein weer de mooiste van Nederland.

De Nationale tentoonstelling

Een auto vol geladen met heerlijk geurende Lathyrussen, zo vertrokken Jan Tupker van Hoeve Ravenstein en tuinman Henk Regterschot woensdag 27 juni in alle vroegte naar Appeltern. Ruim 25 kwekers stelden hun bloemen tentoon tijdens Nationale Lathyrus Tentoonstelling. Dit zorgde voor ruim 70 arrangementen die door de jury zijn beoordeeld.

de prijswinnars

De prijswinnaars: Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein.

Prijzen

Op vier verschillende disciplines konden er prijzen gewonnen worden. Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein won 3 van de 4 eerste prijzen en mag hun Lathyrus ook dit jaar ‘de mooiste van Nederland’ noemen.

De mooiste vaas

Onder andere met de discipline ‘de mooiste vaas’, ‘het mooiste nieuwe ras’ en ‘de mooiste gemengde vaas’ viel Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein in de prijzen.
Voor de prijs ‘de langste steel’ greep Hoeve Ravenstein net naast de eerste prijs. Bij deze discipline worden er drie Lathyrusbloemen achter elkaar neergelegd en gemeten. De bloemen van tuinman Henk hadden een totaal lengte van 147 cm, waarbij de eerste prijs een lengte had van 147,5 cm.
De familie Tupker van Hoeve Ravenstein en Tuinman Henk zijn erg blij dat het weer gelukt is om op Baarnse grond deze prachtige bloem te kweken.

schitterende pronkerwt

Nationale titel

Ter ere van deze geliefde bloem en de Nationale titel organiseert Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein vanaf donderdag 5 juli tot en met zaterdag 7 juli het Lathyrus Festival 2018 . Op donderdagochtend 5 juli zal het festival om 11.00 uur feestelijk geopend worden door burgemeester Röell van Baarn.
Bloemen- en moestuinliefhebbers kunnen tijdens deze dagen het hart ophalen. In het Boerderijlokaal is een bijzondere expositie te vinden. De winnende bloemen van de Nationale tentoonstelling zullen hier worden gepresenteerd.
Hiernaast verzorgt Volkstuin Vereniging ‘Ons genot’ uit Utrecht in samenwerking met Hoeve Ravenstein een Lathyrus tentoonstelling met als thema ‘Lathyrus op de Boerderij’.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Lathyrus Festival bij Hoeve Ravenstein

Paleis Soestdijk

Jan Tupker van Hoeve Ravenstein vertelt: “De Lathyrus bloem is erg geliefd in de omgeving van Baarn. Dit komt  mede door voorliefde voor de bloem van toenmalig Koningin Juliana en de uitbundige tentoonstellingen die op Paleis Soestdijk werden gehouden. Vijf jaar geleden haalden ik (als boer van Hoeve Ravenstein en oud medewerker van Paleis Soestdijk) in samenwerking met Henk Rechtschot (tuinman Paleis Soestdijk) de bloem naar Hoeve Ravenstein. Hier wordt zij sindsdien jaarlijks gekweekt in onze moestuin.”

Lathyrus Festival in Baarn

Plukken

Naast het bezichtigen van de tentoonstelling kunnen bezoekers in de groente-, kruiden- en bloementuin van Hoeve Ravenstein de vele varianten van de Lathyrussen en andere bloemen bewonderen. Enkele soorten bloemen staan al ver genoeg in bloei om door de bezoekers geplukt te kunnen worden (zolang de voorraad strekt).

In het Boerderijlokaal zal een presentatie worden afgespeeld over het proces wat schuil gaat achter het kweken van de winnende bloem. Alle fijne kneepjes van het vak worden hierbij meegenomen.

De familie Tupker en tuinman Henk zijn aanwezig tijdens het Lathyrus Festival en vertellen graag meer over deze bijzondere siererwt.
Lathyrus Festival in Baarn

Praktische informatie

De openingstijden van het Lathyrus Festival zijn:
-Donderdag 5 juli vanaf 11:00 tot en met 17:00 uur.
-Vrijdag 6 juli & zaterdag 7 juli vanaf 10:00 tot 17:00 uur.

Parkeren kan gratis op het erf van Hoeve Ravenstein. Toegang is gratis.

Hoeve Ravenstein
Landgoed Groeneveld
Ravensteinselaan 3
3744 ML Baarn

Nog meer over Lathyrus

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Lathyrus Odoratus in de schijnwerpers

Lathyrus Festival bij Hoeve Ravenstein