HONSELERSDIJK – Het gevoel van een zondoorstoofde dag ergens aan de Middellandse Zee, gevangen in een mooie heester die het hele jaar door groen blijft, dát is laurier. Het kan een plant met een statige uitstraling zijn, voor wie dat wil. Maar hij is er ook in vrolijke kronkelstammen voor de liefhebber.
Bovendien kun je kiezen uit snoeivormen van bollen en kubussen tot piramides en cilinders. Ideaal voor een balkon is dat laurier ook als groene pilaar verkrijgbaar is. Zo kun je er een groene afscheiding mee maken, al straalt ook een enkele laurier in een mooie pot al dat onweerstaanbare zuidelijke uit.

 

laurier

 

Laurier

Balkonplant van 2019

Laurier groeit in het oostelijke Middellandse Zeegebied, in landen als Turkije en Griekenland, maar ook verder oostwaarts, zoals in Georgië, Iran en Irak. Met de Romeinen is hij vervolgens naar West-Europa gekomen. De planten groeien in het wild als vrij hoge struiken tot kleine bomen van wel 10 meter hoog. De exemplaren in een pot blijven kleiner en bovendien kun je ze bijsnoeien: je bovenburen zullen er geen last van hebben.

 

3 x leuk aan laurier

• Bloeit met witte bloemen die later ovale bessen worden.
• Het groen is erg mooi: ovaal met een lichte nerf die als een veer in het blad te zien is.
• Makkelijk in de omgang, sterk in weer en wind en biedt heel veel groen op een kleine basis.

 

Verzorgingstips

• Laurier kan in de volle zon staan, maar gedijt ook in halfschaduw.
• Kies een stevige pot en klei-achtige grond om omwaaien tegen te gaan.
• De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn
• Tussen april en september elke maand een scheutje plantenvoeding aan het water toevoegen.
• In juni bijsnoeien en in model knippen met een scherpe, schone snoeischaar.
• Zakt de temperatuur onder de -5°C dan pak je je laurier lekker in tot het weer lente is.

 

laurier

 

Bloemenbureau

De ‘Balkonplant van het Jaar’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Elk jaar kiest op verzoek van het Bloemenbureau een mediajury, bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, uit tien kandidaten de terrasplant die het meest tot de verbeelding spreekt. Voor 2019 is dat laurier, omdat deze plant past bij de trend van meer groen, makkelijk groen en een voorkeur voor planten met een verhaal.

 

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl

Kijk hier voor de Terrasplant van het jaar, de Passiebloem.

Intro-foto: wikicommons, H. Zell