LED-verlichting. LED-verlichting is naast het plaatsen van dubbelglas de grootste reden om onze duurzame bijdrage te leveren. Wat daarbij helpt, is dat deze vorm van verlichten ook de nodige energie bespaart, dus voordeliger is. Bovendien hoeven we voor deze ‘vergroen’-actie zelfs geen consessies te doen, want LED-verlichting is er inmiddels voor elke toepassing. Of het nu gaat om ruimtes helder uit te lichten, zoals galeries bijvoorbeeld, of om een stemmig sfeertje te creëren in onze woonkamer. LED kan het allemaal.

LED-verlichting en kamerplanten

vloerverwarming

Kleurtemperatuur

Dat heeft alles te maken met de kleurtemperatuur. Of licht als warm -sfeerverlichting- of koel -accentverlichting- wordt ervaren, hangt af van de kleurtemperatuur. Hoe lager die is hoe warmer het licht; hoe hoger hoe koeler.

Voordelen van LED verlichting

  • meer licht voor minder wattage
  • besparing tot wel 80%
  • lange levensduur
  • milieu vriendelijk
  • geeft minder warmte af
  • geen flikkering
  • diffuus licht

En de kamerplanten?

Is het mogelijk om met LED-verlichting donkere hoekjes in je kamer geschikt te maken voor kamerplanten? Een vraag waarmee kamerplantenliefhebbers nog al eens worstelen. Goed nieuws, want er bestaat ook zoiets als groeilicht. Of groeilampen.

Wit licht ervaren wij als het meest prettig. Daarom hebben lichtproducenten het rode en blauwe licht zodanig gemaakt dat het oogt als warm wit licht. Voor planten die in een donkere hoek staan of die je wil laten overwinteren een mogelijke oplossing, maar wellicht nog niet de ideale. Beter is een breder lichtspectrum. Dit op planten aangepaste kunstlicht stimuleert de fotosynthese, omdat het de juiste kleuren bevat voor het proces van groei en bloei. Dit zogenoemde groeilicht benadert zelfs zonlicht.

Let op: vanzelfsprekend vragen planten die groeien en bloeien meer voeding en water; groei kost nu eenmaal energie die regelmatig moet worden aangevuld.

led-verlichting

Groeilampen en panelen

Om planten te stimuleren in hun groei zijn er speciale lampen in de handel. Je kent deze groeilampen misschien vooral voor het opkweken van kruiden. Er zijn echter ook groeilampen voor kamerplanten. In soorten en maten. Sommige in de vorm van een decoratieve zuil. Nadeel van de groeilamp is het beperkte bereik.
Voor een groter bereik zijn er bijvoorbeeld panelen, vaak toegepast in een meer zakelijke omgeving die wel wat groen kan gebruiken. Bij led panelen kopen kun je kiezen uit diverse formaten, watt-percentages en kleurtemperatuur.

4 grote kamerplanten

Luchtzuiveraars

Als je nu toch bezig bent met het vergroenen van je woonkamer of professionele werkplek, denk dan ook eens aan planten die de lucht zuiveren. Planten die Co2 opnemen, zuurstof afgeven en fijnstof afvangen. Planten voor een gezond binnenklimaat dus. Luchtzuiveeraars noemen we dat soort planten. Voorbeelden daarvan zijn: Areca, Dracaena, Ficus, Hedera, Varen, Spathyphyllum… en nog veel meer. Neem eens een kijkje op de site van Air so Pure.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer