Loofah is een kruidachtige, eenjarige plant met opvallend grote vruchten die op komkommers en courgettes lijken. In ons taalgebied spreken wij niet voor niets over sponskomkommer of sponscourgette als we het over loofah hebben. De cilindrische, geribbelde vruchten kunnen wel 50 cm lang worden met een dwarsdoorsnede van 10 centimeter.

Als ze nog jong en zacht zijn, kun je die vruchten eten als komkommer of, gekookt, als groenten. Rijp smaakt loofah bitter en heeft de vrucht grote zaden. Minder smakelijk. Gebruikelijker is het om de vruchten te laten uitgroeien om die vervolgens te verwerken tot allerlei gebruiksartikelen, zoals sponsen, schoenzolen, schilderijlijsten en bijvoorbeeld massagehandschoenen.

Loofah

loofah sponsrol

Loofah als spons

Loofah is niet inheems in Nederland, al wordt het hier wel gekweekt. Oorspronkelijk komt dit tropische gewas uit India, maar inmiddels kent het een flink verspreidingsgebied. Hoewel de Latijnse naam Luffa aegyptiaca anders doet vermoeden, kwam de plant pas later naar Egypte. Om zich goed te ontwikkelen heeft de plant warmte, zon en vochtigheid nodig. Bij een gezonde ontwikkeling krijgt loofah grote gele bloemen, waarna de vruchtzetting volgt.

De vrucht is het geheim

De volgroeide loofahvrucht bestaat uit een dicht netwerk van vaatbundels. Pel je de schil eraf, dan is het vezelige netweefsel prachtig zichtbaar. Als je de vrucht laat weken in water, zodat je het vruchtvlees en zaden gemakkelijk kan verwijderen, houd je een vezelig skelet van vaatbundels over. Met dat skelet kan je van alles maken. Het meest populaire artikel is de loofah spons. Vooral gebruikt als badspons. Voor de persoonlijke hygiene, omdat de stugge loofahvezels ideaal zijn om dode huidcellen zachtjes weg te scrubben. Zo help je de huid een handje om zich te vernieuwen.

TIP: Voor dat je een loofahspons gebruikt, moet je die eventjes in het water laten weken. Door het water zetten de vezels uit en worden ze wat zachter.

Nog een TIP: Maak van de loofahspons, net zoals het washandje en de tandenborstel, een persoonlijk attribuut.

Loofah, een courgette die badspons werd

Zelf loofah kweken

Al zijn de omstandigheden in Nederland niet optimaal, je kan loofah zelf kweken. Onder glas wel te verstaan. Zaaien doe je in de maanden maart, april, mei. Laat de planten lekker klimmen. Ze vertakken dan goed en gaan bloeien… en zetten vrucht als dag- en nachttemperatuur voldoende afwijken. Het is niet moeilijk om aan loofah zaad te komen. Op internet staan diverse aanbieders, zoals Vreeken uit Dordrecht.

Meer weten over loofah kweken, kijk dan ook eens op luffa.info.

loofah badspons

Duurzame producten van de sponscourgette

Omdat de sponscourgette een 100% natuurlijk product is, zijn de sponsen die ervan gemaakt dat ook. Om van courgette tot badspons te komen is er geen andere bewerking nodig, dan die door de natuur.

Loofah-producten hebben veel voordelen:

  • -lange levensduur
  • -100% natuurlijk
  • -prettig in gebruik
  • -stevig, maar met zachte touch
  • -vet en olie afstotend

Wie loofah gebruikt, maakt een milieubewuste keuze. Puur natuur.

Etalage GroenVandaag

Op zoek naar meer leuke spulletje of bloemen en planten, kijk dan eens in de etalage van GroenVandaag.