Kerststerren eport – Medewerkers van kwekerij De Bonfut in Honselersdijk rapen de eerste kerststerren export (Poinsettia) voor supermarkten in Engeland. Ook voor Nederlandse consumenten is de kerstster vanaf deze week verkrijgbaar.

Kerststerren export

kerststerren

Poinsettia popular

De Westlandse kweker levert ruim 300.000 rode kerststerren aan de Britten. Maar dat is niet de enige Nederlandse kweker die uitvoert aan het buitenland. De Nederlandse planten zijn daar enorm populair. Deze week gaan de eerste 15.000 planten kerststerren export de plas over. Tot half december worden er wekelijks tienduizenden Poinsettia’s verscheept. Behalve in Engeland en Nederland is de kerstster ook zeer gewild bij Duitse consumenten. Nederlandse kwekers produceren in totaal rond de 17 miljoen planten waarvan zo’n 12% bestemd is voor Nederlandse huiskamers.
In de kas wordt de kwaliteit van de Poinsettia’s wekelijks streng gecontroleerd door inspecteurs van de Britse supermarkten. De Engelse afnemers hanteren een zero-tolerance beleid voor de witte vlieg. Het voor planten schadelijke insectje wordt in de kas zoveel mogelijk gevangen met geelkleurig plaklint.

Poinsettia day kerstster voedselbank

Mexico

De kerstster komt van oorsprong uit Mexico. De botanische naam, Poinsettia, dankt de plant aan zijn ontdekker Joel Poinsett. Hij was het ook die aan het begin van de 19e eeuw begon met het verrassen van familie en vrienden met kerststerren. In Amerika is de sterfdag van Joel Poinsett, 12 december, zelfs uitgeroepen tot Poinsettia Day. Familie, vrienden, buren en collega’s geven elkaar op die dag een Poinsettia cadeau. Ook in Europa heeft de plant een verbindend effect op mensen en wordt Kerststerrendag steeds populairder.

Verzorgingstips

De kerstster is een makkelijke plant die de hele winter doorbloeit. De belangrijkste tips:

– Geef regelmatig water. Voelt de potgrond lichtvochtig aan, dan is dat voldoende.
– Zet de plant op een lichte plek.
– Vermijd tocht of een zeer warme plek (bijvoorbeeld pal naast de kachel of open haard).