Ginkgo biloba – De Japanse notenboom wordt door ginkgo-kenner Jimmy Shen ook wel het levende fossiel genoemd. Nee, dat is niet onaardig bedoeld. Integendeel. De ginkgo biloba is met recht een echte wonderboom te noemen. Oud, dat zeker. Volgens schattingen wel 250 miljoen jaar; uit de tijd van de dinosaurussen. Een boom die dus buitengewoon vitaal is. Met medicinale eigenschappen die wereldwijd zijn geroemd.

Ginkgo biloba

ginkgo biloba

Medicinale krachten

In het Verre Oosten eet men de zaden van de ginkgo-vrucht. Geroosterd. Ook het blad is eetbaar. Het nuttigen zou onder andere een gunstige invloed hebben op bloedsomloop en het geheugen. Omdat Nederlanders niet direct bekend staan als bladeters, zijn in ons land de ginkgo biloba supplementen populair. Gedroogde ginkgo-bladeren zijn er in tabletten, capsules en als aftreksel.

japanse notenboom

Japanse notenboom

Weetje: Als kruidenmiddel wordt ginkgo in de wintermaanden gebruikt ter verlichting van koude handen en voeten.

japanse notenboom

De Ginkgo biloba als tuinboom

De Ginkgo biloba Mariken is een bolboom met een grijs-bruine stam en schitterende bladeren die in bosjes van 3-5 blaadjes groeien. In het voorjaar en zomer heeft de Ginkgo Mariken een fris licht groen blad, in de herfst verkleurt dit naar fel geel. Deze Japanse notenboom draagt pas vrucht na 20-50 jaar.
De boom vraagt weinig onderhoud mede door zijn langzame groei en is gemakkelijk te verzorgen. Snoeien is alleen nodig als de boom jong is en dan vooral om de kroon een mooie vorm te geven. Daarna alleen snoeien als takken elkaar in de weg zitten of beschadigd zijn. Snoeien kan het best eind februari of eind november.

ginkgo bilbao

Verzorgingstips

– Geef de Ginkgo biloba Mariken in droge periode wat extra water.
– De boom heeft een voorkeur voor een zonnige of halfschaduw plaats en een vochtige, diepe en goed doorlatende grond.

Maar omdat de ginkgo zich gemakkelijk aanpast past, groeit hij ook in arme grond, dichte grond, diverse zuurgraden, bij hitte, droogte en luchtvervuiling.

japanse notenboom

Tempelboom

Hoewel ginkgo biloba ook wel de Japanse tempelboom wordt genoemd, komt de boom oorspronkelijk uit China. Eeuwen geleden is de ginkgo in Japan geïmporteerd in Japan, waar de boom bij tempels werd gekweekt.

ginkgo bilbao

Boek: The Wild Ginkgos

Jimmy Shen raakte al vroeg in vervoering van de unieke schoonheid en levensduur van deze bijzondere boom. Vanuit de ogen van de inheemse jongen die opgroeide aan de voet van de berg Tianmu in Oost-China, waar wilde ginkgo’s al honderden miljoenen jaren bloeien, vertelt hij het indrukwekkende verhaal van de wilde ginkgoboom.
Tot het team van wetenschappers dat aan dit boek een bijdrage heeft geleverd, bevindt zich professor Zhou, lid van de Chinese Academie van Wetenschappen. Zhou ontdekte in 1989 het oudste ginkgofossiel dat wij kennen. Door zijn studies legde hij de ontbrekende schakel bloot in de lange evolutionaire geschiedenis van de ginkgo. Het veelgeprezen boek behandelt zowel de ecologische als culturele geschiedenis van ginkgos. Het is uitgegeven door een Amerikaanse ecoloog en een wetenschapsschrijver en nagelezen door een Britse professionele boomchirurg.

Meer weten over ginkgo’s is meer weten over de natuur, en meer weten over de belangrijkste kwestie voor al het leven: hoe te overleven. Klik hier op de preview van de The Living Fossil.

Foto-credits bij dit artikel
introfoto: Unsplash, Johnny Mcclung
foto 2: Unsplash, Note Thanun
foto 4: Unsplash, Vlad Kutepov
foto 6: Unsplash, Jerry Wang
foto 8: Unsplash, Buzo Jesús

Nog een wonderboom, de Moringa

Lees ook dit artikel op GroenVandaag.