Moringa oleifera. Wij kennen het als thee, poeder en capsules. Natuurproducten die goed zijn voor lijf en leden. Maar hoeveel mensen weten dat die producten afkomstig zijn van een boom?

De moringaboom komt oorspronkelijk voor in tropische en subtropische gebieden. Moringa is goed bestand tegen droogte, gedijt op zandgrond en is toch een snelle groeier, waarvan vrijwel alle onderdelen bruikbaar zijn. De zaden, wortels, bloemen en bladeren kunnen worden gegeten en de sap en olie worden gebruikt voor medicijnen en kleurstoffen.

Moringa oleifera

moringa oleifera

Lifestyle

In ons streven naar gezond en verantwoord letten we niet alleen op genoeg beweging en hoogwaardig voedsel, maar ook of we voldoende vitaminen en mineralen tot ons nemen. Bewust omgaan met lichaam en geest is voor velen van ons geen vluchtige trend meer, maar een verankerde lifestyle geworden. In onze winkelstraten zijn de gezondheidswinkels dan ook net zo populair als die voor mobieltjes en brillen.

wonderboom

Wonderboom

In die bewuste lifestyle zijn een tweetal natuurlijke sterspelers die wel wat meer aandacht verdienen. Ik heb het over de Moringa oleifera en Ginkgo-boom. Wonderbomen, zonder meer.

Moringabladeren

Om de hoge voedingswaarde te bewaren worden de moringabladeren op lage temperatuur gedroogd en daarna vermalen tot poeder. Zo ontstaat er een natuurlijk multivitamine met een ietwat aardachtige smaak. De poeder wordt vaak als ingrediënt gebruikt voor smoothies en vruchtensappen. Logisch want de bladeren van de moringa zitten boordevol vitaminen A, C, B1, B2, B3, B6 en mineralen zoals kalium, magnesium en ijzer. Allemaal noodzakelijke middelen voor een goede weerstand, spijsvertering en energiehuishouding en een gezond gemoed.

moringa oliefera

Mineralen

-calcium (kalk) geeft onder andere stevigheid aan het skelet en gebit
-magnesium is nodig voor de opbouw van spieren
-ijzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen

Tegen ondervoeding

Moringa oleifera (Peperwortelboom) wordt in ontwikkelingslanden op grotere schaal geplant voor de bestrijding van ondervoeding. Onder andere Trees for Life, Church World Service, Educational Concerns for Hunger Organization en Volunteer Partnerships for West Africa gebruiken de boom voor dit doel.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Ook The Hunger Project voert actief campagne voor het verbouwen en gebruiken van de Moringa oleifera. De bladeren van de moringa zijn voor mensen die geen groente en fruit kunnen kopen een voedzaam alternatief.

moringapeulen

Libido

Over moringapeulen en bloemen wordt zelfs beweerd dat het eten ervan in combinatie met honing een libido-verhogend effect heeft.

fotocredits bij dit artikel
-introfoto: Brazal.dang, wikicommons
-foto 2, tekening: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), wikicommons
-foto 3, J.M.Garg, wikicommons
-infographic, The Hunger Project
-foto 4, moringapeulen, Forest & Kim Starr

Nog meer over groen en gezondheid

Zie ook deze artikelen op GroenVandaag:

Echinacea, de zonnehoed is niet altijd rood
– De medicinale krachten van de Ginkgo biloba