’s GRAVELAND – Nationaal Tuinonderzoek. Vandaag, 20 april, lanceert Natuurmonumenten het Nationale Tuinonderzoek. Natuurmonumenten wil op die manier inzicht krijgen in hoeveel ruimte de natuur krijgt en kán krijgen in onze tuinen. Doel van het onderzoek is om mensen te motiveren hun tuin te vergroenen.

“In deze rare tijden snakken mensen naar natuur, maar tegelijkertijd is er in veel tuinen amper een grasspriet te bekennen”, zegt boswachter Mathiska Lont. “In het onderzoek vragen we mensen hoe hun tuin er nu uit ziet. Hoeveel bestrating heb je, is er nestgelegenheid? Daarna vragen we of de deelnemers hun tuin komend jaar willen vergroenen.”

Nationaal tuinonderzoek

nationaal tuinonderzoek

Tuintips van Mathiska vind je op www.natuurmonumenten.nl/tuintips.

Natuurmonumenten

Iedereen kan met het Nationaal Tuinonderzoek van Natuurmonumenten meedoen. Ga daarvoor naar de site www.natuurmonumenten.nl/tuinonderzoek.

Lont: ”Nu de kans steeds groter wordt dat we ook de zomervakantie in de achtertuin moeten doorbrengen, hopen we dat mensen meer dan ooit bereid zijn natuur in de tuin meer ruimte te geven. Wel zo gezellig en mooi, en nog goed voor de biodiversiteit ook.”

Met de antwoorden krijgt Natuurmonumenten inzicht in de staat van de Nederlandse tuin en of mensen bereid zijn om meer ruimte voor groen in hun tuin te creëren.

nationaal tuinonderzoek

De tuin als natuurgebied

In Nederland komen zo’n 28.000 soorten voor, waaronder 200 soorten broedvogels en 20.000 soorten insecten. Al die dieren hebben unieke woonwensen. Want een bosuil overleeft niet op stuifzand, een zandhagedis niet in een beekdal en een grasklokje niet in het bos.

Ook tuinen vormen een landschap waar veel dieren wonen. Huismussen, zwaluwen, vleermuizen en wilde bijen maken in of aan onze huizen hun nest. Door moderne bouwtechnieken en verstening is daarvoor steeds minder ruimte beschikbaar. Heggen maakten plaats voor schuttingen, beplanting voor bestrating. En ook eenvoudige en waardevolle grote en kleine ‘overhoekjes’ – van bladerhoop tot braakliggend weitje – worden schaars.

hommels

unsplash, carina dimmek

Gezonde biodiversiteit

De natuur in Nederland is uit balans. Insecten nemen dramatisch af, tonen Nederlandse en internationale onderzoeken keer op keer. In ons land worden meer dan de helft van de 360 soorten wilde bijen bedreigd. Zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels.

Lont: “Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. Alle Nederlandse tuinen bij elkaar opgeteld, levert ruim 56.000 hectare natuurgebied op. En daar werkt het precies hetzelfde: hoe meer variatie, hoe beter. De inrichting van tuinen is, zeker binnen de stedelijke omgeving, is voor een gezonde biodiversiteit zeer belangrijk.”

egelweekend

Onkruid bestaat niet

Veel planten die beschouwd worden als onkruid, zijn juist enorm belangrijk voor insecten. Lont: “Ik laat zelf bijvoorbeeld dovenetel altijd staan. Die zitten nu barstensvol hommels. Ook dagkoekoeksbloemen, vergeetmenietjes en boterbloemen krijgen de ruimte. Er komen veel bijen en vlinders op af. Na de bloei dun ik ze flink uit, want ze groeien als kool. ‘Rommel’ zoals dood hout of bladeren laat ik liggen of gooi ik op een hoop. Dat zijn plekken waar het barst van het leven; insecten, wormen, maar ook egels en vogels komen hier op af. Het laten staan van ‘onkruid’ en het laten liggen van bladeren en oud hout heeft nóg een voordeel: je bent véél minder tijd kwijt aan het opruimen van je tuin, zodat je meer tijd kunt besteden aan genieten van alles wat er groeit en bloeit.”

Groene leefomgeving

Meer lezen over een groene leefomvang, lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag:

Leefomgeving opwaarderen met openbaar groen
WWF: “Nederlandse natuur in grote problemen”
Zijn tuinen de redding voor insecten en kleine dieren?