OEGSTGEEST – De Nationale Tuinweek, een initiatief van vereniging Groei & Bloei, is dit jaar van 8 tot en met 16 juni.

Met als centraal thema ‘De Levende Tuin’ wil de vereniging mensen stimuleren om de eigen tuin te vergroenen: minder stenen, meer planten. Alle levende tuinen samen maken steden en dorpen veel aantrekkelijker voor mens en dier.

Nationale Tuinweek

De levende tuin

Om deze boodschap zo breed mogelijk uit te dragen, bundelen groene organisaties hun krachten.
 Stichting Steenbreek, Vogelbescherming Nederland, IVN Natuureducatie en KNNV, vereniging voor veldbiologie zetten zich samen met Groei & Bloei tijdens de Nationale Tuinweek in voor een groener Nederland.

Frank Naber, voorzitter van Groei & Bloei: “Een krachtige alliantie met een duidelijke boodschap: iedere tuin een levende tuin! Elke partner levert vanuit zijn eigen perspectief een bijdrage hieraan door het organiseren van diverse activiteiten. Door deze bundeling van krachten werken wij verder aan een groen en levend Nederland.”

foto: Modeste Herwig

Activiteiten

Tijdens de Nationale Tuinweek biedt Vogelbescherming Nederland de cursus ‘Tuinvogels’ aan, en samen met IVN, KNNV de workshop ‘De Levende Tuin’.
Ook stelt IVN in samenwerking met NL Zoemt de cursus ‘Laat jouw tuin zoemen’ beschikbaar voor de afdelingen van IVN, Groei & Bloei, KNNV en andere vrijwilligersgroepen.
Stichting Steenbreek roept zijn 120 aangesloten gemeenten op om tijdens de Nationale Tuinweek een inruilactie te organiseren, waarbij inwoners (maar ook scholen, bedrijven en instellingen) een vierkante meter tuinverharding kunnen inleveren in ruil voor een tuinplant.

Nationale Open Tuinweekend

De Tuinweek wordt afgesloten met het Nationale Open Tuinweekend op 15 en 16 juni 2019. Groei & Bloei-leden laten dan schoolvoorbeelden zien van levende tuinen. Deze tuinen zijn gratis te bezoeken.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.groei.nl/tuinweek

Plantenfestijn 

Op zaterdag 15 juni 2019 organiseert Groei & Bloei De Langstraat een plantenfestijn. Dit gezellige festijn zal worden gehouden op het terrein van kwekerij Struijk, Nieuwevaart 62 in Sprang-Capelle, van 10.00 tot 16.00 uur. Entree is gratis.


Hier kun je terecht voor vaste planten, struiken en (fruit)bomen, Hortensia’s en ook bijzondere éénjarigen, agapanthussen en dahlia’s en nog veel meer.
Veel van deze planten zijn opgekweekt door leden van Groei & Bloei De Langstraat. Ook zijn er diverse professionele kwekers aanwezig.
Het honinghuisje is aanwezig met een gezellige stand waar je alles over bijen en honing te weten komt.

Kijk op www.delangstraat.groei.nl voor de complete deelnemerslijst.

De eerste honderd bezoekers mogen een leuk plantje uitzoeken naast de stand van Groei & Bloei.

roodborstje

Nog meer artikelen op GroenVandaag over levende tuinen:
Vogelbescherming en Intratuin vergroenen tuinen
Steeds meer mensen willen tegels uit de tuin