Nationale Tulpendag – Zaterdag 15 januari 2022 is het weer tijd voor een typisch Hollands feestje: Nationale Tulpendag, de officiële start van een nieuw snijtulpenseizoen.

Tulpen Promotie Nederland (TPN) heeft besloten Tulpendag op alternatieve wijze te vieren. Net als in 2021 zal er, als gevolg van de voortdurende pandemie, geen pluktuin op de Dam worden aangelegd. TPN-voorzitter Arjan Smit: “Door alle extra maatregelen en onzekerheden is het verstandiger de aftrap van het nieuwe snijtulpenseizoen op een andere, feestelijke manier in te vullen. Wel zullen wij de Nationale Tulpendag groots vieren in onze hoofdstad, zodat we ook dit jaar luidkeels het lied ‘Tulpen uit Amsterdam’ kunnen zingen. Ook komt het thema ‘Share Happiness’ duidelijk naar voren. We kunnen alvast bekend maken dat er een bijzondere rol is weggelegd voor André van Duin op Nationale Tulpendag.”

Nationale Tulpendag 2022

andre van duin

André van Duin

Elk jaar zetten de tulpenkwekers bij aanvang van het nieuwe snijtulpenseizoen een bijzondere persoon of organisatie in het zonnetje. Dit jaar is dat André van Duin. Smit: “Ik geloof dat het kortste overleg was ooit. Op de vraag wie zullen we in 2022 eren met een eigen tulp antwoordden onze kwekers unaniem. Directe aanleiding is zijn aanstaande 75e verjaardag maar natuurlijk ook zijn buitengewoon positieve instelling en uitstraling, talent en imposante carrière. Al decennialang genieten mensen van zijn werk. Met zijn vrolijkheid zorgt André van Duin voor verbinding tussen mensen ongeacht leeftijd, geslacht, geaardheid of achtergrond. Dat is nu precies wat we met het thema ‘Share Happiness’ willen uitdragen. En zonder dat wij het vooraf wisten, blijkt de tulp ook nog eens de favoriete bloem van André te zijn!

Share Happiness

De start van een nieuwe tulpenseizoen wordt gevierd in heel Nederland. Onder meer via Instagram (@Tuliptime.info) en Facebook (@Tuliptime.info) worden deelacties georganiseerd. Daarnaast organiseren veel bloemisten en supermarkten in januari 2022 bijzondere tulpenacties die in het teken van ‘Share happiness’ staan.

Tulpenbosje met bol? Wat doe je met de bol?

De bol heeft alle energie gegeven om de (snij)tulp te laten stralen, daarom zal de bol niet opnieuw bloeien. Wat doe je dan met de bol? Laat de bol aan de tulpen vastzitten en zet ze in een vaas met een klein laagje water. Of snijd de tulpenbol (schuin) van de steel af en zet de tulpen in een vaas met voldoende schoon water.

tulpenboeket

Snijtulpenseizoen

Nationale Tulpendag bestaat sinds 2012. Op de derde zaterdag van januari wordt daarmee ieder jaar de start van een nieuw snijtulpenseizoen gevierd. Tot begin mei is Hollandse tulp volop verkrijgbaar in meer dan 1.000 verschillende soorten. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig. Tulpendag is een initiatief van Nederlandse tulpenkwekers. Samen met familie, vrienden en vrijwilligers legden zij de laatste jaren een pluktuin aan op De Dam in Amsterdam. Uit deze tuin mocht iedereen die dat wilde een bosje tulpen plukken. Vanwege corona kan er in 2022 helaas geen pluktuin worden aangelegd.

Kijk voor meer informatie en actuele ontwikkelingen op Tulpentijd.nl of volg via Instagram (@TulipTime.info) en Facebook (Tuliptime).