Tulpen 10 weetjes De tulp is de bekendste bloembol ter wereld. Maar waarom is deze favoriete lentebloem eigenlijk zo gewild? Dit komt door de aantrekkingskracht, veelzijdigheid en rijke historie van de bloem. Elk jaar weer op een geweldige manier te zien op het mooiste lentepark van de wereld: Keukenhof.

Tulpen 10 weetjes

Lees de 10 weetjes over tulpen en je begrijpt waarom deze bollen onmisbaar zijn in onze tuinen. 

Dit artikel is verzorgd door iBulb

 

1. Wereldwijd

Nederland is het epicentrum van tulpenbollen. Ons land exporteert jaarlijks bijna 2,5 miljard tulpenbollen naar andere landen. Nederland is koploper vanwege de perfecte grond die wij hebben om bollen te telen.

2. Soorten Tulpen

Die 2,5 miljard tulpenbollen bestaan uit 8.000 verschillende soorten. De 23 grootste zorgen voor 40% van de tulpenproductie en worden o.a. verkocht in tuincentra of gebruikt voor de bloemproductie. De gele tulp ‘Strong Gold’ is veruit het populairst. De rood met witte tulp ‘Leen van der Mark’ staat op nummer twee.

3. Tulpenmanie

Aan het begin van de zeventiende eeuw brak de ’tulpenkoorts’ uit. Tulpenbollen werden in korte tijd extreem veel waard. Ze werden op papier verkocht voor enorme bedragen, terwijl de bol vaak nog in de grond zat. Een enkele tulpenbol was in die tijd evenveel waard als een heel grachtenpand in Amsterdam.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulipa is hilarisch theaterstuk over de Tulp

4. Kleurrijke bolbloem

Er zijn tulpen in bijna alle kleuren van de regenboog. Geel, groen, rood, oranje, paars, roze en meerkleurig. Alleen blauw- en zwart gekleurde bestaan niet. Sommige soorten komen in de buurt van zwart, maar hebben eigenlijk een donkerpaarse tint, bijvoorbeeld ‘Queen of Night’.

 

5. Tulpengroepen

Tulpen worden onderverdeeld in 15 verschillende groepen. Die onderverdeling zorgt er voor dat je makkelijker kunt zoeken in het grote assortiment. Ze zijn gegroepeerd op basis van bloeitijd en bloemvorm. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele, dubbele, gefranjerde, leliebloemige, botanische en parkiettulpen en bestaan er vroeg- en laatbloeiende tulpen.

6. Lenteboden

De tulp staat voor het voorjaar. Na de donkere en koude wintermaanden brengt de bloem de zo gewenste vrolijkheid op straat en in de tuin. Vanaf maart beginnen ze met bloeien. Zeg je tulp, dan zeg je lente! ga genieten van de verschillende bloembollenevenementen, zoals Keukenhof.

7. Veredelen

Ondanks de grote keuze worden er nog volop nieuwe tulpen veredeld. Veredelen is het kruizen van tulpen met hele goede eigenschappen om zo nieuwe cultivars te krijgen. Het kan zomaar zijn dat er toch een nieuwe kleur of vorm wordt ontdekt, misschien wel die felbegeerde zwarte tulp…
Er is 20 jaar nodig voordat een nieuwe tulp in het tuincentrum te koop is.

8. Maandenlang

Als je het slim aanpakt, geniet je maandenlang van tulpen in de tuin; vanaf begin maart tot eind mei. Dit doe je door tulpenbollen met verschillende bloeitijden te planten. Je kunt ze ook in laagjes planten, dit wordt lasagne beplanting genoemd. Wanneer de tulpen eind mei zijn uitgebloeid, nemen de vaste planten en eenjarige perkplanten de bloei over.

 

TIP

De tijd om bollen te planten? Lees dit artikel op GroenVandaag:
Herfsttijd bloembollen planten voor een bloeiend voorjaar.

 

9. Botanische tulpen

Er zijn zelfs tulpen die ieder jaar bloeien en zelfs vermeerderen. Dit zijn de botanische. Ze worden ook wel ‘dwergtulpen’ genoemd omdat ze klein en fijn blijven in vergelijking met andere tulpensoorten. Het zijn echte koplopers, want de meeste botanische bloeien het vroegst van alle soorten tulpen. De bekendste botanische tulpen zijn sylvestris, tarda en turkestanica.

10. Potten

Op een balkon of terras kan je ook van tulpen genieten. Ze zijn namelijk heel geschikt om in potten te planten. Het is belangrijk dat de pot groot genoeg is; minimaal zes keer zo hoog als de bloembol. Zo ligt er onder en boven de tulpenbollen een laag grond van drie bollen hoog. Zorg ook voor een gat onderin de pot, zodat het teveel aan water kan weglopen.

 

tulpen

Wil je meer weten over bloembollen? Kijk dan op www.bloembol.org.