Natuurlijke lichtinval – Natuurlijke lichtinval, oftewel daglicht, is erg belangrijk. Het is daarom ook geen overbodige luxe om in jouw woning of op jouw werkplek aandacht te schenken aan voldoende daglicht. Waarom natuurlijke lichtinval zo belangrijk is, voor zowel mens als milieu, vertellen we je hieronder.

Natuurlijke lichtinval

1. Het is gezond voor de mens

Allereerst is genoeg daglicht gezond voor ons als mensen. Zo kan daglicht een effect op de gemoedstoestand hebben. We kunnen er bijvoorbeeld vrolijker van worden, maar ook productiever. Bovendien kunnen we ons door voldoende daglicht opgewekter voelen. Want stel je eens voor: hoe zou jij je voelen als jij je in een donkere ruimte bevindt? Dan ervaar je vaak het tegenovergestelde als in een lichte ruimte.

2. Je zet minder snel de lampen aan

Als we op kantoor of thuis voldoende daglicht binnen krijgen, hoeven we minder snel de lampen aan te zetten. Dit is goed voor het milieu, want op deze manier verbruik je minder stroom. Bovendien gaan de lampen ook nog eens langer mee als je ze minder gebruikt. Om een steentje bij te dragen aan het milieu, is het dus belangrijk om zo veel mogelijk daglicht in de ruimte binnen te laten komen.

3. Ook voor dieren is genoeg daglicht prettig

Heb je (een eigen boerderij met) dieren? Dan is het ook belangrijk om te investeren in voldoende daglicht. Net zoals wij als mensen, worden ook dieren blij van natuurlijke lichtinval. Dieren worden zo gelukkiger en kunnen ook nog eens beter groeien. Redenen genoeg dus, voor het welzijn voor jouw dieren, om in de stallen ook genoeg daglicht naar binnen te laten schijnen.

Natuurlijke lichtinval: goed voor mens en milieu

Foto: Freepik.

Zo heb jij meer controle over de binnenkomst van het natuurlijke daglicht

Om te kunnen genieten van het daglicht dat binnenkomt in je woning of op je werkplek, is het belangrijk dat je woning of werkplek genoeg ramen heeft. Zo kun jij genieten van het daglicht dat binnen komt. Maar om de ruimte gezellig en sfeervol aan te kleden is het wel belangrijk dat je nadenkt over geschikte raamdecoratie passend bij de kozijnen, zoals raamdecoratie voor kunststof kozijnen.

Raamdecoratie moet zowel sfeervol aanvoelen, maar het is ook belangrijk dat je controle hebt over het daglicht. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om voor een plisségordijn met zijgeleiding te kiezen. Een plisségordijn kun je zowel van boven als onderen bedienen, zodat jij de optimale controle hebt over de lichtinval. Bovendien is zijgeleiding ideaal: met een zijgeleiding wordt het gordijn ook op de zijkanten van het raam bevestigd, zodat dit ook een geschikte optie is bij draaikiepramen.

TIP: lees ook over deze eigentijdse woontrends.