Sneeuwklokjes planten – Zodra het nieuwe jaar begint, staan de sneeuwklokjes in de startblokken om te groeien en bloeien. Het zijn de eerste bloemen in de tuin die een sprankje lentegevoel brengen, terwijl het nog bibberkoud is. Wil je dat ook? Plant ze dan nu.
Sneeuwklokjes planten
Het klokje bloeit als eerste in de tuin. Terwijl er nog sneeuw in de tuin ligt, groeien vanaf januari de eerste spruiten boven de grond, gevolgd door de sneeuwwitte bloemetjes. Wat mensen vaak niet weten, maar wel voelen, is dat sneeuwklokjes symbool staan voor hoop, ontwaken en lenteverwachting. Ze geven dan ook een heerlijk vooruitzicht naar het voorjaar.
Vroegopjes
Sneeuwklokjes worden in de volksmond ook wel ‘vroegopjes’ genoemd. Maar de officiële naam is veel chiquer: Galanthus. Deze naam komt van de Griekse woorden ‘gala’, dat melk betekent, en ‘anthos’, wat staat voor bloem. Er bestaan meer dan 75 soorten, maar de twee belangrijkste soorten zijn Galanthus nivalis en Galanthus elwesii.
Planten in het najaar
Ook genieten van de eerste bloemen in de tuin? Plant deze beauty’s dan in het najaar in de tuin, dan staan ze de winter daarop volgend in bloei. De kleine bloembolletjes plant je drie keer zo diep als de hoogte van het bolletje. Ze groeien ook prima in het gras. Daarmee maak je het gazon feestelijk, tot de eerste maaibeurt. Meer weten over sneeuwklokjes? Bekijk dan deze video.
Verwilderingsbol en andere weetjes
– De bloem van het klokje lijkt wit, maar is eigenlijk kleurloos. Wanneer je in een bloemblaadje knijpt, wordt deze transparant. De luchtbelletjes die het licht weerkaatsen, zijn dan namelijk verdwenen.
– Wist je dat de bloemen naar honing ruiken? Deze geur komt van insecten die stuifmeel verzamelen van de bloemetjes.
– Sneeuwklokjes kunnen zelf warmte produceren, tot wel 10 °C. Dit zorgt ervoor dat eventuele sneeuw rondom de bloem smelt.
– Galanthus nivalis is een echte verwilderingsbol. Ieder jaar groeien er meer bolletjes en dus meer bloemetjes bij.
Lees ook Zo gewoon is het sneeuwklokje niet.
Meer informatie zie ook bloembol.org
Foto-credits iBulb.
Nog meer over deze klokjes
Lees ook deze berichten op GroenVandaag.