Vierdaagse – Nijmegen na de Vierdaagse. Medewerkers van Dar, het regiebedrijf in de regio Nijmegen op het gebied van afvalbeheer en beheer van de openbare ruimte, hebben hun handen vol gehad om de stad af te helpen van de enorme berg afval die is achtergebleven na de Vierdaagse feesten. Met zo’n 50 voertuigen, van inzamelwagens tot veegmachines, en 60 man personeel werden het centrum en de Waalkade tijdens de Vierdaagseweek dagelijks tussen 6.00 uur en 10.00 uur ’s ochtends schoongeblazen.

Vierdaagse

1.5 miljoen bezoekers en 400 ton afval

Tijdens de feestweek zijn er zo’n 1,5 miljoen bezoekers geweest, die bij elkaar bijna 400 ton afval zoals plastic bierglazen, blik en karton hebben achterlaten. Om overlast te voorkomen, vonden de schoonmaakwerkzaamheden in alle vroegte plaats. Voor het eerst maakte men gebruik van nieuwe lichtgewicht accublazers. Deze maken nauwelijks lawaai en produceren geen uitlaatgassen.

Meer info over de 4-daagse.

LEESTIP: Lees ook dit artikel over de bereomde wandeltocht op GroenVandaag: Via Gladiola loopt zich warm voor 4-daagse

Drone

De schoonmaakwerkzaamheden zijn ook door een drone in beeld gebracht:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
via gladiola en de 4-daagse van Nijmegen

Lange traditie

De Nijmeegse Vierdaagse begon in 1909 als een initiatief van het Nederlandse leger om militairen te trainen en hun uithoudingsvermogen te vergroten. Destijds namen 306 deelnemers deel aan de eerste editie, die slechts één dag duurde. In de loop der jaren groeide het evenement gestaag, en in 1925 werd de Vierdaagse uitgebreid tot vier dagen, zoals we die vandaag kennen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het evenement opgeschort, maar na de oorlog werd het hervat en groeide het aantal deelnemers snel.

Wandelevent

De Nijmeegse Vierdaagse is uitgegroeid tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Elke zomer trekken tienduizenden deelnemers uit de hele wereld naar Nijmegen om deel te nemen aan de verschillende afstanden, variërend van 30 tot 50 kilometer per dag.

Foto: Ineke Piket.