OEGSTGEEST – De gladiool die in 1983 met de naam ‘Vierdaagse’ gedoopt werd, wordt dit jaar, ter gelegenheid van de 100-ste Vierdaagse, vervangen. Gladiolenkweker Theo Theunissen en veredelaar Hermien Challa hebben de eerste exemplaren van de ‘nieuwe’ gladiool ten overstaan van Vierdaagsevoorzitter Johan Willemstein ten doop gehouden onder de naam ‘The Walk of the World’.

Gladiool

Vierdaagsebloem
De nieuwe, bij uitstek Vierdaagsebloem is korter en lichter dan zijn voorganger. De overwinningsgladiool is daarom makkelijker hanteerbaar voor de wandelaars. Traditioneel worden zij tijdens de intocht over de Via Gladiola op de vierde dag van de Vierdaagse met de bloem overstelpt.

gladiool2

De nieuwe variant, in de kleuren oranje/rood en groen, is dit jaar nog slechts in zeer beperkte mate beschikbaar. ‘The Walk of the World’-gladiool is op initiatief van gladiolenkweker Theo Theunissen in Heumen op het door gladiolenveredelingsbedrijf Challa Gladiolen in Laag-Soeren uitgezocht. Het veredelingsproces heeft ruim 10 jaar in beslag genomen.

Kwekersrecht
Hermien Challa, een van weinige professionele veredelaars van gladiolen in Nederland, heeft het kwekersrecht van de nieuwe gladiool in de vorm van een exclusieve licentie overgedragen aan Theo Theunissen. Uit een paar are grond van Challa Gladiolen zijn in de herfst van vorig jaar de knollen geoogst, die nu op het bedrijf van kweker Theo Theunissen vermeerderd worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden verwacht Theo Theunissen de eerste bloemen de komende weken te kunnen oogsten.

Inmiddels is de nieuwe gladiool door de Nomenclatuur commissie van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Bloembollencultuur officieel geregistreerd onder de naam ‘The Walk of the World’.