Dankzij Chrysant – In Azië is de chrysant al eeuwenlang razend populair. De bloem komt oorspronkelijk uit China en Japan, waar men er direct verliefd op werd. Rond 1700 liet de chrysant zichzelf ook zien in Europa. De naam is afkomstig uit het Grieks: chrys (goud) en anthemon (bloem). Oorspronkelijk kon je dan ook alleen in goudgeel van de chrysant genieten.

Dankzij Chrysant

chrysanten in oktober

Kleuren en kleurschakeringen

Je zou bijna vergeten dat de chrysant van oorsprong geel is; inmiddels is de bloem namelijk in een ongekend breed kleurenpalet te krijgen. Kies voor kleur en verrijk je huis met chrysanten in warme goudgele, bronsrode of diep oranje tinten. Of ga voor subtiel en rustig met chrysanten in kleurschakeringen van wit, roze of paars. Bovendien is deze prachtige bloeier er in verschillende soorten: geef je inner stylist de vrije hand met de tros-, de pluis- en de santinichrysant. Bij deze laatste zitten de bloemetjes vertakt op de steel en zijn ze veel compacter; dat geeft een bijzondere look! En alsof dat nog niet genoeg keuze is, zijn er ook nog vele bloemvormen: van enkel- tot gevuldbloemig en van spider tot pomponvorm.

dankzij chrysanten in oktober

Verzorging

-Zorg voor een schone vaas en schoon water op kamertemperatuur.
-Snij een stukje schuin van de bloemsteel af met een scherp mes.
-Verwijder de bladeren zodat ze niet in het water hangen.
-Voeg snijbloemenvoeding toe.
-Ververs het water om de vijf dagen en vul het regelmatig bij.
-Zet je bloemen niet in de volle zon, bij de verwarming, in de buurt van een fruitschaal of op de tocht.

dankzij chrysanten in oktober

Symboliek

Met de stijlvolle chrysant haal je zowel eindeloos veel kleur in huis als een flinke dosis geluk. Deze bloem staat namelijk voor geluk en gezondheid. Dat is niet alleen heel erg fijn om voor jezelf op tafel te zetten, maar is evengoed ook heel leuk om cadeau te geven!

Op Mooiwatbloemendoen.nl vinden consumenten ook een leuke DIY om uit te voeren met de bijzondere chrysant. En lees op GroenVandaag het artikel:
Tien decoratieve kerstvariaties met Chrysant, zo verrassend veelzijdig is dus de gouden bloem.

Tros, pluis, santini

Chrysanten zijn er in allerlei prachtige vormen, kleuren en afmetingen.

Bij troschrysanten varieert de bloemgrootte van 4 cm tot wel 12 cm doorsnee en op een steel zitten meerdere bloemen.

Bij santini is – in tegenstelling tot de troschrysant – de bloemgrootte nooit groter dan 4 cm doorsnee. In de bovenste 5 cm van de steel zitten minimaal acht bloeiende bloemen. De santini is daarom uitermate geschikt om te verwerken in middelgrote en kleine boeketten.

Een pluischrysant heeft slechts één bloem op de steel en verschilt in dat opzicht duidelijk met zijn soortgenoten. De bloemgrootte is echter ook behoorlijk groter. De bloemen zijn minimaal 7 cm doorsnee en kunnen tot wel 25 cm groot worden!

Bron: JustChrys