Kerstvariaties met Chrysant -Met de chrysant schik je de mooiste boeketten en maak je verrassende bloemdecoraties. Ook in de wintermaanden. En met de feestdagen in aankomst doe je er natuurlijk een schepje bovenop.

Kerstvariaties met Chrysant

De keuze in chrysanten is zo groot dat je er eindeloos mee kunt variëren en experimenteren. Hou je van kerstrood, winterwit of van bronskleurig? Geen probleem, het kleurenpalet van chrysanten is groter dan je denkt. En laat je ook eens verleiden door de verschillende bloemvormen. De ene chrysant produceert trossen gevulde bloemen, de andere enkele bloemen die aan margrieten doen denken. De ‘spinnen’ met hun grillige vormen zorgen voor een vrolijke noot. En dan heb je nog de chrysanten in de vorm van compacte pompons die voor mooie accenten zorgen in boeketten. En wat denk je van deze 10 gezellige kerstvariaties met chrysant.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Sterk en lang vaasleven

Chrysanten zijn sterk en blijven lang mooi. Daarvoor zijn maar een paar handelingen nodig. Zorg allereerst voor een schone vaas met helder water en voeg een scheutje snijbloemenvoedsel toe. Rits de onderste bladeren van de stelen zodat die straks niet in het water staan. Snij de stelen schuin af en…. schikken maar! Behalve in boeketten kun je ook de mooiste decoraties maken in steekschuim. Dankzij de stevige stelen steek je de chrysanten er soepeltjes in. Leg steekschuim vooraf wel in een bak met water, zodat het zich helemaal volzuigt. Giet op het steekschuim (als het droog aanvoelt) wel eens per week water en je kunt er zeker drie weken van genieten. Met deze 10 kerstvariaties met chrysant maak je indruk.

10 decoratieve kerstvariaties met chrysant

variaties met Chrysant

1- Kerstster

Versier een stervormig stuk steekschuim helemaal vol met enkelbloemige (wit en bronskleurig), pomponvormige (wit) en gevuldbloemige (paarse) chrysanten. Zorg er voor dat het steekschuim niet meer ziet en bestrooi met kunstsneeuw.

variaties met Chrysant

2- Kerstbalvaasjes

Helemaal anders, maar toch helemaal Kerst. Maak van kerstballen vaasjes. Haal de haakjes uit kerstballen, lijm ze op een kerstster en vul met water. Snij de chrysanten kort af en zet ze in de kerstbalvaasjes. Mix witte chrysanten met bijvoorbeeld paarse en rode.

kerstvariaties met Chrysant

3- Met dennentakjes

Maak een boeket van chrysanten en dennentakjes. Voeg er een lint aan toe voor een feestelijk effect.

variaties met Chrysant

4- Beetje wild

Leg een dienblad vol met kerstballen. Vul met water en gebruik ze als vaas. Zet er verschillende kleuren chrysanten in en combineer met bijvoorbeeld bessentakken, wilgenkatjes of grassen voor een natuurlijke, beetje wilde uitstraling.

variaties met Chrysant

5- Laat maar drijven

Neem een platte schaal en vul met water. Snij rode en witte chrysanten kort onder de bloem schuin af en laat drijven. Voeg eventueel een paar rode kerstballen toe.

variaties met Chrysant

6- Kerstballen

Neem een bol steekschuim en laat ‘m volzuigen met water. Snij de stelen van crèmekleurige chrysanten kort af en steek het schuim helemaal vol met bloemen. Leg de fleurige kerstbal in een schaal met bijvoorbeeld een zwarte kerstbal en dennenappels. Bestrooi eventueel met wat kunstsneeuw.

kerstvariaties met Chrysant

7- Kerstboompje

Het is wel een werkje, maar het resultaat mag er zeker zijn! Neem een kegelvormig blok steekschuim en laat het goed volzuigen met water. Snij chrysanten kort en schuin af. Steek de bloemen in het schuim net zolang totdat je het steekschuim niet meer ziet. Je kunt het beste van onder naar boven werken. Je kunt ook een mix maken van chrysanten en rozen. Ben je erg handig? Maak dan een tableau op een stammetje van hout. Zorg wel voor een stevige constructie!

variaties met Chrysant

8- In de hoogte

Omwikkel reageerbuisjes met groen tape, vul met water en zet er grote pluischrysanten in. Bevestig de reageerbuisjes met raffia aan het touw. Maak ook eens een combinatie van chrysanten en rozenbotteltakken.

kerstvariaties met Chrysant

9- Kerstkrans

Altijd een gezellig knutselwerkje (ook voor kinderen!): kerstkransen maken. Voeg dit jaar eens wat chrysanten toe en kies voor bijpassende kaarsen.

variaties met Chrysant

10- Partymix

Ga voor een partymix! Zet een langwerpige schaal met steekschuim op de schoorsteenmantel en steek het helemaal vol met witte, groene, roze en paarsroze chrysanten, bessentakken en groen uit de tuin of van de bloemist.

Chrysanten promotie

De promotiecampagne ‘Just Chrysanthemum’, afgekort Just Chrys, is een initiatief van Stichting Chryson. Met ca. 150 Nederlandse snijchrysantentelers en 6 veredelaars werken zij samen binnen deze stichting. Op ca. 460 hectare creëren de telers ruim 1,25 miljard stelen aan kleurrijke chrysanten per jaar. Dat is vergelijkbaar met bijna 700 voetbalvelden vol bloemen. En met chrysanten kan je natuurlijk veel meer dan de 10 kerstvariaties met chrysant die in dit artikel zijn gegeven. De chrysant is ontzettend veelzijdig.

bron: justchrys

Fotocredits intro-foto: rgb stock, stevek, Steve Knight.