STIENS – Stinzenplanten. Struinen langs stinzen, staten, buitenplaatsen en andere bijzondere monumentale woningen. Bij steeds meer mensen een geliefde bezigheid in het vroege voorjaar.

Met dank aan Stinze Stiens en Willem van Riemsdijk.

Al vanaf half februari kleuren de eerste voorjaarsbloeiers de winterse landgoederen en parktuinen. Het stinzenseizoen loopt zeker tot half mei. Geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit.



 

stinzenplanten

Martenastate

Stinzenplanten

Stinzenflora-monitor

Dit is het zesde jaar dat de stinzenflora-monitor online is. De kalender in de monitor geeft wekelijks actuele informatie over stinzen in Friesland en elders in Nederland. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze (buiten)plaatsen.

Stinzenplanten is een verzamelnaam voor een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw worden aangeplant. Op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Meer over stinzenplanten zie De Warande.

 

Meer over Stinzenplanten is ook te lezen in de Basisgids, zie onderaan dit artikel.

 

Tien tips voor een paars-blauwe voorjaarstuin

De stinzenmonitor is actief van 8 februari t/m half mei 2020 op de website https://www.stinzenflora-monitor.nl. Daar staat ook de informatie over de vele voorjaarsactiviteiten: rondleidingen voor groepen, (foto)cursussen, open tuindagen en arrangementen. Ook uitstekend geschikt voor personeels- en familie-uitjes.

Eeuwigdurende Lente

Dit jaar is het motto ‘Eeuwigdurende Lente’ van stinzenplanten. Om de kleurige voorjaarsbloeiers te laten bloeien is immers een optimale bodem nodig waarin de bollen en knollen kunnen gedijen. Tegenwoordig is Bokashi, gefermenteerd groenafval, het toverwoord.

stinzenplanten

Dodonaeus, Cruijdeboeck, Antwerpen,1563 Holwortel

Bollen

In oude kruiden- en plantenboeken worden de bol en de wortel altijd afgebeeld in prachtige verfijnde tekeningen. In de Stinzenflora-monitor worden deze met regelmaat getoond samen. Natuurlijk aangevuld met prachtige foto’s van nu.

 

 

 



Verwilderingsbollen

Verwilderingsbollen lijken op meerjarige bollen maar hebben nét iets meer te bieden. Je hoeft ze, net als meerjarige, maar een keer te planten. Ze blijven na de bloei ook in de grond en komen ook ieder jaar terug. Als extraatje breiden verwilderingsbollen zich ook nog eens uit. Een groep van 10 verwilderingsbollen kan na verloop van tijd dus een groep van 100 worden. Soorten verwilderingsbollen zijn bijvoorbeeld sneeuwklokjes (Galanthus), narcissen (Narcissus), sterhyacinten (Scilla) en lenteklokjes (Leucojum vernum)

 

Foto-bijschriften:
-intro-foto: Martenstate Holwortel
-detailfoto: Martenstate Holwortel
-foto tekening: Dodonaeus Cruijdeboeck Holwortel

Nog meer Sinzenplanten

Lees ook dit artikel op GroenVandaag:
Stinsenplanten op prachtige nieuwe postzegels