HILLEGOM – De ene bloembol bloeit ieder jaar opnieuw en de andere niet. En sommige bloembollen breiden ook nog eens uit van 10 naar 100! Hoe zit dat met verschillende soorten? Samengevat kun je bloembollen onderverdelen in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen.

Bloembollen

Crocus tommasinianus 'Ruby Giant', bollen en hun verschillen    Tulipa 'Banja Luka', bollen en hun verschillen

Muscari armeniacum 'Sky Magic', bollen en hun verschillen    Narcissus 'Queen Beatrix', bollen en hun verschillen

Enkeljarige bloembollen
De eerste groep binnen de bollen soorten zijn de enkeljarigen. Deze bloeien het eerste jaar op hun allermooist. Ze staan bekend om hun indrukwekkende felle kleuren en worden daarom vaak gebruikt om een massaal kleureffect te creëren in bloemperken. Veel enkeljarige komen het volgende jaar ook nog op, maar geven dan minder bloemen. Na verloop van tijd is de bloei over. Voorbeelden van enkeljarige bloembollen zijn krokussen (Crocus), tulpen (Tulipa), blauwe druifjes (Muscari) en grootkronige narcissen (Narcissus).

Anemone blanda 'White Splendour', bollen en hun verschillen    Chionodoxa forbesii 'Pink Giant', bollen en hun verschillen

Hyacinthoides hispanica, bollen en hun verschillen    Puschkinia libanotica, bollen en hun verschillen

Meerjarige bloembollen
De tweede soort zijn de meerjarige. Dit zijn bollen die meerdere jaren achter elkaar bloeien. Meerjarige hoeven maar een keer geplant te worden. Na de bloei blijven de bollen in de grond zitten, zodat het loof (de steel en bladeren) rustig de tijd krijgt om af te sterven en de bollen zich ondergronds kunnen voorbereiden op het volgende groeiseizoen. Meerjarige volgen daarmee dezelfde groeicyclus als vaste planten. Voorbeelden van meerjarige bloembollen zijn Oosterse anemonen (Anemone blanda), sneeuwroem (Chionodoxa), boshyacinten (Hyacinthoides) en buishyacinten (Puschkinia).

Galanthus_nivalis, bollen en hun verschillen    Narcissus 'Jetfire', bollen en hun verschillen

Scilla_siberica, bollen en hun verschillen    Leucojum_vernum, bollen en hun verschillen

Verwilderingsbollen
De derde soort zijn verwilderingsbollen. Deze lijken op meerjarige bollen maar hebben nét iets meer te bieden. Je hoeft ze, net als meerjarige, maar een keer te planten. Ze blijven na de bloei ook in de grond en komen ook ieder jaar terug. Als extraatje breiden verwilderingsbollen zich ook nog eens uit. Een groep van 10 verwilderingsbollen kan na verloop van tijd dus een groep van 100 worden. Soorten verwilderingsbollen zijn bijvoorbeeld sneeuwklokjes (Galanthus), narcissen (Narcissus), sterhyacinten (Scilla) en lenteklokjes (Leucojum vernum).

Bron: Ibulb. Meer informatie over bollen, zie : bloembol.org.

 

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bloembollen planten: voorjaarbloeiers en zomerbloeiers