Ongeluk – Je houdt van je tuin en bent hier veel uren in te vinden. Je gaat naar tuincentra om mooie planten te kopen en geniet van het werken en ontspannen in de tuin. Het is de hobby van vele tienduizenden Nederlanders. Maar wat nu als je van het 1 op het ander moment het tuinonderhoud niet meer kunt doen. Voor korte of voor langere tijd. Bijvoorbeeld door een fietsongeluk of omdat je op het werk gewond bent geraakt bij een bedrijfsongeval? Wat zijn dan de mogelijkheden? Moet je zelf iemand inschakelen en deze betalen of kan een letselschade advocaat je hier bij helpen?

Ongeluk

Gelukkig zijn er in Nederland veel letselschade advocaten die je kunnen helpen bij letselschade verhalen van een fietsongeluk. Je vindt ze in iedere grote stand in Nederland. Dus een letselschade advocaat in Utrecht of elders vind je zo. Maar kunnen deze je helpen met de kosten van tuinonderhoud na een ongeluk?

tuinieren na een ongeluk

De richtlijn zelfwerkzaamheid

In Nederland is het verhalen van letselschade na een ongeluk goed geregeld. De meeste schadeposten worden daarbij vergoed op basis van een richtlijn. We kennen veel soorten van dit soort richtlijnen en deze zijn opgesteld door de Letselschade Raad. Een samenwerkingsverband tussen letselschade advocaten en verzekeraars die voor de letselschade van letselschade slachtoffers op moeten komen.

Een van de vele richtlijnen is de richtlijn zelfwerkzaamheid. Deze richtlijn is van belang als je zelf niet meer in jouw tuin kunt werken. Want op basis van de richtlijn zelfwerkzaamheid heb je recht op een schadevergoeding als je het onderhoud van je huis en/of tuin als gevolg van een ongeluk niet langer zelf kunt doen.

In deze richtlijn wordt gewerkt met jaarbedragen. De hoogte van het jaarbedrag hangt af van een aantal factoren. Dit zijn met name de grote van het huis en de tuin. Dat klinkt ook logisch, hoe groter een tuin in beginsel is, hoe meer werk je voor het onderhoud hiervan nodig is. Maar er wordt ook gekeken naar het onderhoud dan nodig is. Een onderhoudsvrije tuin kost immers minder tuin dan een onderhoudsrijke tuin waarin van alles moet gebeuren om het netjes te houden. Daarnaast wordt er gekeken naar de taken die u in de tuin had. Deed u al het tuinonderhoud zelf? Dan is de schadevergoeding hoger dan wanneer u het tuinonderhoud samen met uw partner deed voor het ongeluk.

Smartengeldvergoeding

Lekker in de tuin bezig zijn met planten, bomen en bloemen, het is de hobby van velen. Als je dan opeens door een fietsongeluk, auto ongeluk of hondenbeet dit werk niet meer kunt doen, dan is dit ook erg verdrietig. U bent immers een grote genoeglijke hobby kwijt. Dit verlies is natuurlijk niet op geld te waarderen. Maar het is wel schade. Daarom is er smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor alle schade die je lijdt door een ongeluk welke niet op geld te waarderen is. Denk daarbij aan pijnklachten, angstklachten zoals verkeersangst, maar ook verdriet omdat je hobby’s niet langer uit kunt voeren.

Fotocredits:
-introfoto: Yoksel Zok, op Unsplash.
-foto 2: Annie Spratt, op Unsplash.