Robots en echte mensen – Wie wil er geen groenere wereld? Een overbodige vraag natuurlijk, want er is maar één antwoord mogelijk. Groener willen we allemaal. Maar konden we maar net zo gemakkelijk groener worden met bloemen en planten als, om maar een voorbeeld te noemen, met onze huishoudelijke apparaten.

Robots en echte mensen

De stofzuiger, de strijkbout, de tv, de schemerlamp… als we toe zijn aan een nieuwe, dan blijven weinig kansen onbenut om ons eens goed te laten voorlichten. Levensduur, merk en tegenwoordig vooral het energieverbruik, want je wil het milieu natuurlijk zo min mogelijk schaden. Om de laatste twijfels weg te nemen, bezoeken we vergelijkingswebsites. Even de mening van kenners en de ervaringen van gebruikers lezen, zo zie je niets over het hoofd.

vergroenen

Twee werelden

Er zijn sites die hun oordeel op basis van kunstmatige intelligentie bepalen. Robots speuren het web af op zoek naar de beste koelkast, de beste elektrische fiets en beste wasdroger. Een mens van vlees en bloed kan niet tippen aan zoveel speurkracht. Tijden veranderen.
In de groene wereld, de wereld van bloemen en planten, zijn er het nog steeds mensen, die je vertellen welke planten je in je tuin moeten nemen als je meer vogels en vlinders wil zien. In het groen is het mensenwerk nog dominant en gebeurt veel nog via persoonlijk contact. Daar hoeft de kwaliteit van de informatie trouwens niet onder te leiden.

robots en echte mensen

Klimaatpleinen

Een mooi voorbeeld zijn de klimaatpleinen in de tuincentra. Een nieuw fenomeen. Een klimaatplein is een plek in het tuincentrum waar voorlichting wordt gegeven over:

1. Groene daken; mensen kunnen een groene dakcoach aanvragen om te kijken of hun dak geschikt is.
2. Water in de tuin; watertonnen, vijvertjes, wadi’s: het zijn voorbeelden hoe je water in je tuin kunt opslaan en laten weglopen.
3. Tegel eruit! Wat erin?; met voorbeelden van geschikte plantencombinaties.
4. De Levende Tuin; met voorbeelden voor meer bijen, vogels en vlinders in de tuin en info over inheemse planten, een goede bodem en natuurlijke vijanden.

Je wordt geholpen door tuincentrum-medewerkers die zijn of worden opgeleid tot groene klimaatpleinambassadeurs, want uit onderzoek blijkt dat mensen wel hun tuinen willen vergroenen, maar niet precies weten hoe dit aan te pakken en graag persoonlijk advies inwinnen. Termen als biodiversiteit en klimaatadaptief behoeven nu eenmaal wat meer uitleg, een informatie verhaal, liefst met voorbeelden, dan een willekeurig huishoudelijk apparaat met een stekker.

tuinieren

Digitaal en fysiek

Is de digitale wereld nu beter dan de fysieke? Nee, zeker niet. Het is juist handig dat die twee werelden er zijn. Soms is het afstandelijke een uitkomst, een andere keer geef je de voorkeur aan het persoonlijke. Spreek je over noodzakelijk boodschappen doen of over voor je plezier winkelen. Het eerste is rationeler en meer gericht op gemak. Het tweede is belevenisvoller en meer gericht op genoegen. Manieren van kopen die elkaar mooi aanvullen. Dat een wasdroger wel 5000 droogbeurten oud kan worden, dat hoef je niet te gaan bekijken bij de witgoedspecialist, maar voor al die verschillende lavendelsoorten, zal je toch naar het tuincentrum moeten.

Fotocredits:
-introfoto 1: Tina Dawson op Unsplash.
-foto 2: Planetcare op Unsplash.

Meer over web en winkel

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Gemak en zekerheid drijven de internetkoper