Pasen – Paul Deckers is de nieuwe hoofdarrangeur die de pauselijke bloemenhulde rond Pasen in goede banen zal leiden. Hiermee neemt hij de regie over van de Leidse arrangeur Charles van der Voort, die deze internationale bloemenpromotie samen met zijn broer Niek dertig jaar coördineerde.

Pasen in Rome

Bloementraditie

Door Wilma van Velzen

Helemaal nieuw is de pauselijke bloementraditie niet voor Paul Deckers uit het Noord-Limburgse Posterholt. Integendeel, hij maakte immers al zevenentwintig jaar deel uit van het team Van der Voort. “Vorig jaar heeft Charles mij gevraagd of ik de coördinatie van hem wilde overnemen” zegt Deckers. “Ik ben inmiddels zo verstrengeld met het project dat ik hier graag gehoor aan gaf. Alle ins en outs rond het proces zijn bekend. Charles gaat nog wel een laatste keer op afstand mee voor de overdracht van de contacten in Rome.”

paus_en_bleomen.1

Bene Merenti
Deckers vertelt dat hij na het behalen van zijn Master Floral Designer in 1986 veel internationale florale uitdagingen had (Taiwan, Thailand, Zuid-Afrika, Israël). Ook werkte hij regelmatig samen met Niek van der Voort, zoals bij het Rijnsburgse corso en het Holland House in het Zwitserse Lausanne.
“Op een gegeven moment vroeg Niek of ik het leuk zou vinden om aan te sluiten bij hun team. Dat was in 1988. Met dit team hebben we meerdere pausen met Pasen in de bloemen gezet, waaronder paus Johannus Paulus II, paus Benedictus XVI en de huidige paus Franciscus I.

Traditie is het dat we op Goede Vrijdag altijd ontvangen worden door de Ambassadeur van de Heilige Stoel, welke functie sinds twee jaar wordt vervuld door Jaime de Bourbon de Parme, de tweede zoon van prinses Irene. Echter, vorig jaar was ik totaal flabbergasted toen ik op die avond tegelijk met mijn collega Aad van Uffelen en bollenkweker Bart Bergman de pauselijke onderscheiding Bene Merenti (vertaling: voor een verdienstelijk persoon) kreeg. Deze prachtige blijk van waardering voor mijn jarenlange inzet bij de bloemversieringen in Rome zie ik als een kroon op mijn werk!”

paus_en_bloemen.2

Urbi et Orbi
Deckers stelt dat 2016 het Heilig jaar van Barmhartigheid is en dat hij zich hierdoor heeft laten inspireren. “Symboliek laat ik graag terugkomen in mijn florale vertolkingen. Voor het bordes waar vanaf paus Franciscus tijdens de Paasmis het Urbi et Orbi uitspreekt, heb ik grote witte Avalanche rozen. Wit staat voor zuiverheid, puurheid en een nieuw begin. De rozen combineer ik met perenhout om de essentie hiervan nog krachtiger te maken.

Ook op het Sint Pietersplein worden natuurlijk prachtige bloemversieringen aangebracht, waaronder honderden rozen omgeven door kleurrijke voorjaarsbloeiers, heesters en hemelsblauwe Delphinium.”

paul_deckers_paus_en_bloemen.3

Bedankt voor die blumen
Sinds 1985 is het Sint Pietersplein het decor om Nederlandse bloemen, bolbloemen, bollen-op-pot, planten en boomkwekerij-producten aan de wereld te laten zien. Met deze bloementraditie worden jaarlijks circa 1 miljard consumenten bereikt.

bron: de bloemenkrant

Meer over de Pausbloemen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: