HONSELERSDIJK – Phlebodium Davana. Vanaf eind december 2020 zal de Phlebodium aureum Davana leverbaar zijn in Air So Pure jasje. De karakteristieke varen was tot nu toe beperkt verkrijgbaar, via de kweker en eigenaar van de plant, Kwekerij Raadschelders.
De Davana is door de kweker zelf ontdekt tussen de bekende Phlebodium Blue Star en na vier jaar experimenteren en telen kon de Phlebodium aureum Davana in 2019 aan de varenfamilie worden toegevoegd. De Davana is een mooie verschijning door de grijsblauwe kleur en sierlijk gekarteld blad. Daarnaast is de plant qua houdbaarheid sterk en gemakkelijk in verzorging.

Phlebodium Davana

Phlebodium Davana

Wetenschappelijk bewijs

Air So Pure omvat een groep planten waarvan de gezonde effecten wetenschappelijk bewezen zijn. De aanwezigheid van deze planten die de lucht zuiver maken zorgt voor gezonder en prettiger wonen/ werken en daardoor voor meer welzijn en productiviteit en minder ziekteverzuim.

Wetenschappers hebben de volgende gezonde effecten van deze planten aangetoond:

  • Schadelijke gassen worden geneutraliseerd, doordat ze worden opgenomen en afgebroken.
  • De luchtkwaliteit wordt verbeterd, doordat CO2 effectief wordt omgezet in zuurstof.
  • Het verbetert de luchtvochtigheid door zijn regulerende verdampproces.
air-so-pure

Een prijswinnaar

Al vanaf de eerste presentatie van de plant is er grote vraag naar deze noviteit. De unieke varen werd op 16 januari van 2020 beloond met een prijs bij de Glazen Tulp 2020 in de categorie groene kamerplanten.
De jury zei toen over de plant: “Fantastische bladvorm, de kleur van het blad is echt vernieuwend. De verschillende potmaten zijn een enorme toevoeging.”

Luchtzuiverende planten

Air So Pure is er dan ook trots op deze plant met zijn unieke krullerige blad toe te kunnen voegen aan het luchtzuiverende assortiment van de organisatie. De vereniging van telers heeft als doelstelling om mensen bewust te maken van de luchtkwaliteit binnen gebouwen en pleit dat luchtzuiverende planten hier een grote bijdrage aan kunnen leveren. Alle planten binnen het Air So Pure assortiment zijn uitvoerig getest op hun luchtzuiverende kwaliteiten door onafhankelijk onderzoeksorganisatie Fytagoras en blijken hier uitmuntende resultaten in te leveren.

Phlebodium Davana

“De varen Phlebodium Davana is een prachtige toevoeging op ons gezonde assortiment!” aldus Air So Pure Brandmanager Daan Bartels.

luchtzuiverende varen

Kwekerij Raadschelders Varens

Kwekerij Raadschelders is al jaren gespecialiseerd in het kweken van varens en heeft hierin een uitgebreid assortiment waarvan een groot aantal soorten behoren tot de Air So Pure familie. Kwekerij Raadschelders is sinds 2008 verbonden aan deze vereniging.