Plant nu bloembollen – Wist je dat we niet alleen zélf geluk beleven aan bloembollen? In het voorjaar zijn de bloemen óók in trek bij bijen en vlinders. En ze zorgen voor een beter leefklimaat en leefomgeving. Help daarom mee en plant nu bloembollen!

Plant nu bloembollen

Dit artikel is verzorgd – beeld en tekst – door iBulb.

Natuurlijke waterberging

Het groene blad van bloembollen neemt CO2 uit de lucht op en levert er zuurstof voor terug. Ook zorgt een groene bodem ervoor dat regenwater beter in de grond kan wegzakken. Zo’n natuurlijke waterberging is een groot voordeel tijdens hoosbuien.

Plant nu bloembollen voor bloei in het voorjaar.

Mix naar hartenlust

Als insecten in het voorjaar na een lange winter op zoek gaan naar voedsel, zijn het de vroegbloeiende bloembollen die ze op hun wenken bedienen. Krokus (Crocus) is een bekend voorbeeld. Maar ook sneeuwroem (Chionodoxa) is zo’n vroege bloeier vol nectar en stuifmeel in de vrolijke stervormige bloemetjes. Of winterakoniet (Eranthis hyemalis), die uitgroeit tot gele tapijtjes. Daarna nemen bollen als blauw druifje (Muscari), sierui (Allium) en boshyacint (Hyacinthoides) het stokje over. Mix naar hartenlust met soorten, dat komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.

vrolijke bolbloemen

Een kleurrijk voorjaar.

Stappenplan

Het planten van bloembollen is helemaal niet moeilijk. Op een mooie herfstdag kun je er een leuke buitenactiviteit van maken.

  • Maak met een schep(je) gaten in de grond, op de verpakking vind je de plantafstand.
  • Plant tweemaal zo diep als de bol hoog is.
  • Plaats de bollen met het groeipunt (‘neusje’) naar boven in de gaten.
  • Vul aan met aarde en druk licht aan.
  • Geef water.

Uitkijken naar de lente.

Kleurrijk resultaat

Plant je in pot? Dan kun je de bollen wat dichter op elkaar planten. Let erop dat er gaten onderin de pot zitten, zodat overtollig water weg kan lopen. Geef tijdens langdurige droogte water, verder hoef je er niet naar om te kijken. In het voorjaar groeien de bollen vanzelf uit tot een kleurrijk resultaat.

Neem een kijkje op www.bloembol.org voor meer soorten, informatie en inspiratie.