Plantenstoffen – Planten bevatten een schat aan nuttige stoffen. Toch wordt deze rijke bron onvoldoende aangesproken, omdat er weinig informatie beschikbaar is.

Plantenstoffen

Het Kenniscentrum Plantenstoffen in Lisse brengt daar met de ingebruikname van de Extracten-bibliotheek verandering in.

Extracten-bibliotheek

Deze doorzoekbare databank is een unieke verzameling van ruim 2.200 plantenextracten en de stoffen die hierin voorkomen. Die enorme diversiteit aan bruikbare stoffen in planten werd tot nu toe niet of nauwelijks benut, terwijl veel van deze stoffen met succes kunnen worden ingezet in tal van industrieën die zich bijvoorbeeld bezighouden met geneeskunde, cosmetica en voeding. Zo wordt er momenteel onder andere al samengewerkt met de Franse Cosmetic Valley, de ‘Silicon Valley’ voor geurstoffen.

plantenstoffenSucces

Het eerste succes heeft het Kenniscentrum Plantenstoffen al geboekt: in een plant die in de Nederlandse tuinbouw wordt geteeld, is een bestanddeel aangetroffen dat kan worden gebruikt om de schimmelziekte Fusarium bij tulpen te bestrijden.

Internationaal

Het Kenniscentrum is met haar extracten-bibliotheek een internationaal samenwerkingsverband voor de tuinbouwsector, het bedrijfsleven en de wetenschap. Met de kennis die de Extracten-bibliotheek oplevert, kunnen telers en veredelaars van planten zich ontwikkelen tot volwaardige leveranciers van hoogwaardige stoffen.

Plantenstoffen

Planten zijn rijk aan bioactieve moleculen om te groeien en te bloeien, maar ook ter bescherming van ziektes of vijanden. Kleine moleculen die van grote waarde kunnen zijn bij vraagstukken in diverse sectoren, zoals de farmacie of de health- en beauty industrie. Veel dagelijkse ontwikkelingen hebben namelijk een natuurlijke oorsprong of zijn geïnspireerd op planten. De succesvolle toepassing van een deel van deze moleculen is bewezen, maar vele zijn nog te ontdekken. Daarnaast is het vaak niet één molecuul die een reactie teweeg brengt maar een interactie of verbinding van meerdere kleine moleculen. Een complex proces, wat veel ruimte biedt voor nieuwe aanknopingspunten en ontdekkingen.

Innovatie

De Dutch Extract Library is de link tussen Nederlandse plantentelers en partijen geïnteresseerd in plantenstoffen. Vaak wordt onderzoek naar plantenstoffen individueel uitgevoerd. De bibliotheek gelooft in innovatie door samenwerking. 2240 unieke plantenextracten, afkomstig van gewassen uit Nederland, zijn daarom verzameld en direct toegankelijk gemaakt voor screening door publieke en private partijen. Is er een match, dan wordt de gebruiker gekoppeld aan de betreffende teler.

Het doel van de Dutch Extract Library is het gebruik van plantenstoffen stimuleren en reststromen nieuwe waarde geven. Ze verbindt wetenschap, tuinbouw en het bedrijfsleven. Om zo tot innovatieve duurzame producten, samenwerkingen en verdienmodellen te komen.

LEESTIP: Lees op GroenVandaag ook over deze bijzondere innovatie: Innovatie in de melkveehouderij: het koeientoilet

Meer over de plantenextracten

Lees ook dit artikel op GroenVandaag:

Staatsbezoek Frankrijk in een groene jas