LISSE – Planten bevatten een schat aan nuttige stoffen. Toch wordt deze rijke bron onvoldoende aangesproken, omdat er weinig informatie beschikbaar is.

Plantenstoffen

Het Kenniscentrum Plantenstoffen in Lisse brengt daar met de ingebruikname van de Extracten-bibliotheek verandering in.

Extracten-bibliotheek
Deze doorzoekbare databank is een unieke verzameling van ruim 2.200 plantenextracten en de stoffen die hierin voorkomen. Die enorme diversiteit aan bruikbare stoffen in planten werd tot nu toe niet of nauwelijks benut, terwijl veel van deze stoffen met succes kunnen worden ingezet in tal van industrieën die zich bijvoorbeeld bezighouden met geneeskunde, cosmetica en voeding. Zo wordt er momenteel onder andere al samengewerkt met de Franse Cosmetic Valley, de ‘Silicon Valley’ voor geurstoffen.

plantenstoffenSucces
Het eerste succes heeft het Kenniscentrum Plantenstoffen al geboekt: in een plant die in de Nederlandse tuinbouw wordt geteeld, is een bestanddeel aangetroffen dat kan worden gebruikt om de schimmelziekte Fusarium bij tulpen te bestrijden.

Internationaal
Het Kenniscentrum is met haar extracten-bibliotheek een internationaal samenwerkingsverband voor de tuinbouwsector, het bedrijfsleven en de wetenschap. Met de kennis die de Extracten-bibliotheek oplevert, kunnen telers en veredelaars van planten zich ontwikkelen tot volwaardige leveranciers van hoogwaardige stoffen.