Staatsbezoek – Het Kenniscentrum Plantenstoffen heeft tijdens het staatsbezoek en de handelsmissie naar Frankrijk een overeenkomst getekend met Cosmetic Valley, bekend van de merken Louis Vuitton, Christian Dior en Kenzo. De handelsmissie was onderdeel van het staatsbezoek aan Frankrijk, dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima aflegden op 11 en 12 maart jongstleden.

Staatsbezoek

Innovatie
De cosmetische sector heeft een toenemende vraag naar natuurlijke innovaties, zoals kleurstoffen en stoffen die werkzaam zijn tegen veroudering. De Nederlandse tuinbouwsector is een partner bij uitstek voor de levering van deze natuurlijke stoffen. De Extractenbibliotheek die onlangs operationeel is geworden staat centraal in de samenwerking. 

extractenbibliotheek1

Cosmetic Valley en KCP zetten zich in om de samenwerking tussen cosmetische bedrijven en tuinbouwbedrijven te stimuleren. Dankzij de open uitwisseling van kennis en ervaring zullen beide partijen profiteren van de samenwerking.

De ondertekening werd beklonken onder het goedkeurend oog van het koninklijk paar, minister Liliane Ploumen van Buitenlandse Handel en de Franse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Harlem Désir.

Plantenstoffen

Planten zijn rijk aan bioactieve moleculen om te groeien en te bloeien, maar ook ter bescherming van ziektes of vijanden. Kleine moleculen die van grote waarde kunnen zijn bij vraagstukken in diverse sectoren, zoals de farmacie of de health- en beauty industrie. Veel dagelijkse ontwikkelingen hebben namelijk een natuurlijke oorsprong of zijn geïnspireerd op planten. De succesvolle toepassing van een deel van deze moleculen is bewezen, maar vele zijn nog te ontdekken. Daarnaast is het vaak niet één molecuul die een reactie teweeg brengt maar een interactie of verbinding van meerdere kleine moleculen. Een complex proces, wat veel ruimte biedt voor nieuwe aanknopingspunten en ontdekkingen.

Plantenextracten bibliotheek

De Dutch Extract Library is de link tussen Nederlandse plantentelers en partijen geïnteresseerd in plantenstoffen. Vaak wordt onderzoek naar plantenstoffen individueel uitgevoerd. De bibliotheek gelooft in innovatie door samenwerking. 2240 unieke plantenextracten, afkomstig van gewassen uit Nederland, zijn daarom verzameld en direct toegankelijk gemaakt voor screening door publieke en private partijen. Is er een match, dan wordt de gebruiker gekoppeld aan de betreffende teler.

Het doel van de Dutch Extract Library is het gebruik van plantenstoffen stimuleren en reststromen nieuwe waarde geven. Ze verbindt wetenschap, tuinbouw en het bedrijfsleven. Om zo tot innovatieve duurzame producten, samenwerkingen en verdienmodellen te komen.

Meer over de plantenextracten

Lees ook dit artikel op GroenVandaag:

Plantenstoffen bibliotheek zorgt voor innovaties