Platte peterselie – Platte peterselie. Met de feestdagen in het vooruitzicht denken we na over de bijzondere gerechten die we dit jaar zullen gaan maken. Vlees of vis? Of voor ieder wat wils? En waar letten we op bij de garnering? Gaan we voor de smaak of voor het oog? Met peterselie kunnen we wat de garnering betreft beide kanten op. Krulpeterselie voor de decoratie, platte voor de smaak.

Platte peterselie

Volle zon

Peterselie is een gemakkelijk tweejarig kruid. Winterhard, maar wel met een voorkeur voor een plekje in de volle zon of in een klein beetje schaduw. De plant groeit weelderig uit als je hem de ruimte geeft en groeit voortdurend aan als je het hart van de plant in tact laat. Het blad van plant kan worden gedroogd of ingevroren, zodat je het lang kan bewaren.

Gerechten

Platte peterselie past heel goed bij soepen, sauzen, dressings, eiergerechten, ovengerechten en als garnering voor het kruiden van vlees, vis en aardappelen. Pas aan de gerechten toevoegen vlak voor opdienen, omdat het anders teveel van zijn smaak en frisheid verliest. Het kruid is niet alleen smaakvol, het is ook nog eens gezond. Het bevat veel ijzer en silicium, vitamine B en heel veel vitamine C.

Peterselie-thee

Maar er zijn meer toepassingen mogelijk met peterselie. Samen met knoflook kan je het aan roomboter toevoegen om kruidenboter te maken. Peterseliethee is geschikt om menstruatie op te wekken en hoge bloeddruk tegen te gaan. Rauw gekauwd verfrist het de adem en verdrijft het een hinderlijke knoflookgeur… En de geur van rozen zal sterker worden, als je er dicht in de buurt peterselie neerzet.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: De geschiedenis van het befaamde kwekersdorp Boskoop

Verkrijgbaarheid

Helaas is platte peterselie moeilijk te verkrijgen in onze supermarkten. Bij gespecialiseerde kwekers, op de markt en bij Turkse supers is het gelukkig wel verkrijgbaar. Ga eens op zoek naar dit heerlijke kruid en proef het verschil: kerstwaardig.

Heel veel plezier met dit kruid.

sandra_schouten Sandra Schouten

Sandra Schouten runt samen met haar man Evert het bedrijf Schoutens Kruiden in Boskoop. De kwekerij legt zich toe op het onbespoten en gifvrij kweken van natuurlijk(e) kruiden. Van hun 125 soorten gekweekte kruiden zijn er 25 soorten munt, wat uniek is. Verkoop is gericht op particulieren, hoveniers, kleine gezellige tuincentra en horeca. Dit gebeurt via de kwekerij en via lokale markten. Voor meer informatie over natuurlijk(e) kruiden, zie facebook, Schoutens Kruiden