BOSKOOP -Tijm is vooral bekend als keukenkruid. De volle, aromatische smaak komt het best tot zijn recht in schotels met tomaat, paprika, aubergines en olijven.

Tijm

Door Sandra Schouten
Maar ook met klassieke wintergroenten als prei, kool en winterwortel. En wat te denken van gebakken aardappelen, vleesgerechten, soep, oven-en stoof schotels, vis, garnering en dressing. Ach ja… bij welk gerecht past Tijm eigenlijk niet! Volgens fijnproevers is het kruid op zijn smakelijkst als het wordt mee gestoofd, in combinatie wordt gebruikt met Rozemarijn en opgediend zonder takjes. Allemaal tips waar ik het helemaal mee eens ben.

Wist u dat?
•Met Marjolein en Peterselie is Tijm onderdeel van de provencaalse kruidenmix.
•De aromatische geur van Tijm is ook op een andere manier te ervaren. Leg Tijm samen met bijvoorbeeld Salie, Kamille of •Munt op een plaat op de kachel. Al snel verspreidt zich een aangename geur door de kamer.

Geneeskrachtijg

Door mijn opleiding kruiden-geneeskunde wil ik hier ook nog iets over vertellen. Tijm zit vol vitamine C en de mineralen Calcium en IJzer. Het is misschien wel het beste kruid om ontstekingen te voorkomen of te verhelpen. Probeer het eens als u last heeft van keelpijn, ontstoken tandvlees, hoesten (vooral droge hoest), kou op de borst of een blaasontsteking. De ontsmettende werking van Tijm is vooral goed voor de spijsvertering.

Thymsiroop: het recept tegen een vervelende hoest
•laat 10 minuten ongeveer 50 gram Tijm meekoken in 3dl water
•na het koken zeven en er 100gr rietsuiker aan toevoegen
•giet dit in een steriel flesje (flesje spoelen met kokend water)
•na elke maaltijd een een eetlepel innemen
•siroop op een koele en donkere plaats bewaren

Je zal merken dat bij gebruik van de siroop de hoestbuien minder worden.

O ja, nog even dit. Wil je Tijm in de tuin, zet het kruid dan in de zon, want Tijm is een echte zonaanbidder.

Sandra_SchoutenDit was de eerste aflevering van natuurlijk(e) kruiden. Vanaf nu vertel ik regelmatig op GroenVandaag over kruiden. Hoe lekker, mooi en goed ze zijn en wat je ermee kan doen. Gewoon omdat ik het leuk vind, en omdat het belangrijk is, want van kruiden krijg je nooit genoeg.

Veel plezier met dit kruid en tot de volgende keer.

Sandra Schouten

[Sandra Schouten runt samen met haar man Evert het bedrijf Schoutens Kruiden in Boskoop. De kwekerij legt zich toe op het onbespoten en gifvrij kweken van natuurlijk(e) kruiden. Van hun 125 soorten gekweekte kruiden zijn er 25 soorten munt, wat uniek is. Verkoop is gericht op particulieren, hoveniers, kleine gezellige tuincentra en horeca. Dit gebeurt via de kwekerij en via lokale markten. Voor meer informatie over natuurlijk(e) kruiden, zie facebook, Schoutens Kruiden.]

intro-foto, rgb stock, gesinek, Gesine Kuhlmann