Podcast Puur Natuur – Zesentachtig procent van de mensen in Nederland vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. Maar hoe denken politici daar eigenlijk zelf over? Benieuwd naar het antwoord nodigde Natuurmonumenten lijsttrekkers en fractievoorzitters uit om op pad te gaan met natuurliefhebber Ruben Hein. Uit de Haagse hectiek naar de rust, ruimte en modderige paadjes van hun favoriete natuurgebied. De eerste drie gesprekken met Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) zijn vanaf nu te horen in de Puur Natuur Verkiezingsspecial.

Podcast Puur Natuur

Meer natuur in Nederland nodig

Na de eerste drie wandelingen blijken Sophie Hermans, Rob Jetten en Jesse Klaver het er in ieder geval over eens te zijn dat er meer natuur moet komen, natuurgebieden met elkaar verbonden moeten worden, en dat dit de enige weg uit de stikstofcrisis is. Hermans neemt het zichzelf en andere partijen kwalijk dat “er eindeloos gediscussieerd is over een jaartal: 2030 of 2035. Terwijl: begin gewoon. Het is nu 2023.” “Begin gewoon”, stelt ook Jesse Klaver, die in de eerste 100 dagen van het kabinet hier werk van wil maken: “Je moet beginnen anders gebeurt er niets. We willen dat in de eerste honderd dagen van een nieuw kabinet die Green Deal er komt. Dat duidelijk is welke plannen we hebben, welke natuurgebieden we willen vergroten en aanleggen.” Ook Jetten maakt zich zorgen over het realiseren van natuurdoelen en zag als klimaatminister hoe natuur- en klimaatherstel hand in hand gaan. Maar de realiteit is weerbarstig, waarschuwt Jetten: “Vogels trekken niet naar het Malieveld.”

Verhelderende gesprekken met politici in én over de natuur

Sophie Hermans

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Boswachters in actie

Om de natuur wel een broodnodige stem te geven, roepen honderden boswachters in een manifest de politiek op om de natuur beter te beschermen. Ook namen tientallen boswachters uit verschillende natuurgebieden een persoonlijke videoboodschap op. Uit onderzoek blijkt dat 86% van de mensen in Nederland, ongeacht stemgedrag, wil dat de overheid onze natuur beter beschermt. De afgelopen weken ontving Natuurmonumenten dan ook veel steun van duizenden Nederlanders die hun persoonlijke beterschapswensen voor de natuur instuurden. Met wensen als “aan het beleid ligt het niet. Gewoon een kwestie van uitvoeren. Gewoon doen!” en “maak werk van al dat gepraat” is de boodschap van boswachters en burgers helder. Het sluit aan bij de ambities van de politici om gewoon te beginnen, Natuurmonumenten waakt ervoor dat dit na de verkiezingen ook gebeurt. De beterschapswensen worden verzameld en, tijdens de coalitievorming, aangeboden bij onze nieuwe politieke leiders om de dringende oproep van de boswachters kracht bij te zetten.

Lees hier het volledige bericht inclusief beschrijvingen en quotes per aflevering.

Verhelderende gesprekken met politici in én over de natuur in Verkiezingsspecial Podcast Puur Natuur

Rob Jetten

Podcastmaker Ruben Hein

De host van de podcast Ruben Hein (1982) is pianist, zanger en fervent vogelaar. Voor het maken van zijn vijfde studioalbum besloot Ruben Hein zijn twee grootste liefdes, Muziek & Natuur, samen te brengen op de bijzondere plaat ‘OCEANS’. OCEANS was tevens het startschot voor stichting ‘AANPOTEN’, welke hij samen met vriend en ecoloog Ruurd Jelle van der Leij opgestart is. Doel van de stichting is het herstellen van de biodiversiteit door het aanplanten van inheemse struiken en planten.

Fotocredits bij dit artikel: Natuurmonumenten.