Princettia – De Kerstster is ook bekend ook onder de naam Poinsettia. Traditioneel is de plant enorm populair rondom Kerstmis, maar ook op andere momenten weet de Kerstster je op te peppen met haar theatrale bladeren.

Princettia

Kleur, kleur, kleur

Het meest opvallend aan de plant zijn natuurlijk haar gekleurde schutbladeren. Deze zijn helderrood, zalmroze of roomwit en omringen kleine, gele bloemknoppen. Om blij van te worden, deze graag geziene gast aan het einde van het jaar. Met haar niet-te-missen uiterlijk brengt deze woonplant kleur en warmte.

Met dank aan Joel Poinsett

De Poinsettia is vernoemd naar de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Joel Poinsett, die de plant in het begin van de 19-de eeuw introduceerde in de Verenigde Staten. Daar is de sterfdag van Joel, 12 december, zelfs uitgeroepen tot Poinsettia Day. Op die dag geven mensen elkaar een Kerstster cadeau.

De Kerstster heeft in het wild in Mexico en Midden-Amerika de gedaante van een struik die tot vier meter hoog kan worden. De plant bloeit buiten van november tot februari en in de zomer is de struik kaal. En bij ons… brengt de poinsettia warmte in de huiskamer.

kerstster woonplant van de Kerst

Verzorging van de Kerstster

Zo maak je een Poinsettia gelukkig: geef haar een plekje in het licht, zonder felle zon. Regelmatig water geven wordt erg gewaardeerd, zeker als de plant bloeit. Als extraatje kun je iedere twee weken een beetje plantenvoeding geven. Mocht er een stengel van de plant afbreken waardoor je wat plantensap op je hand krijgt, was dan je handen.

Compact en volle bloei

Princettia is eenvariëteit Kerstster die compacter is met een vollere bloeiwijze.

Leuk om te weten

– De soortaanduiding ‘pulcherrima’ die de Kerstster officieel heeft, is Latijn voor ‘de schoonste’. De Duitse plantkundige Willdenow gaf de botanische naam aan de plant vanwege de mooie kleur. Heel begrijpelijk.
– Zet de plant niet op een tochtige plaats of een overdreven warme plaats zoals bij het haardvuur of kachel.
– Wist je dat je je lekkerder voelt met planten om je heen? Ze zorgen voor frisse lucht en hebben een stressverlagende werking. En dan hebben we het nog niet eens over hun uiterlijk.
– De Kerstster werd door de Azteken “Cuitla-xochitl” genoemd. In 1804 bracht natuuronderzoeker Alexander von Humboldt de plant voor het eerst naar Europa.
– Wordt het blad van je Kerstster geel en valt het af? Zet de plant dan op een koelere en lichtere plaats en verhoog de luchtvochtigheid. Wedden dat ze opknapt?
– In de verenigde Staten is de sterfdag van Joel Poinsett, 12 december, uitgeroepen tot Poinsettia Day. Familie, vrienden, buren en collega’s geven elkaar op die dag een Kerstster cadeau.
– Heb je een Kerstster gekocht? Pak ‘r dan warm in voor het ritje naar huis want ze is nogal een koukleum.
– De kerstster is ook heel geschikt om mee te styleren.

Bron: www.mooiwatplantendoen.nl

Intro-foto: rgb stock, gesinek, Gesine Kuhlmann.
Onderste foto: rgb stock, al71, Lucyna Andrzejewska.