Kerstster – De Kerstster ken je misschien ook onder haar alias Poinsettia. Traditioneel is de plant enorm populair rondom Kerstmis, maar ook op andere momenten weet de Kerstster je op te peppen met haar theatrale bladeren.

Kerstster

Denk je aan de Kerstster, dan denk je aan haar gekleurde schutbladeren. Deze zijn ovaal en helderrood, zalmroze of roomwit en omringen kleine, gele bloemknoppen. Met haar niet-te-missen uiterlijk brengt deze woonplant kleur en warmte in de huiskamer.

Poinsettia dankzij Joel Poinsett

De mooie naam Poinsettia dankt de woonplant aan de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Joel Poinsett. Hij was het die de plant in het begin van de 19-de eeuw introduceerde in de Verenigde Staten. Daar is de sterfdag van Joel, 12 december, zelfs uitgeroepen tot Poinsettia Day. Op die dag geven mensen elkaar een Kerstster cadeau.

In het wild groeit de plant trouwens in vochtige subtropische berggebieden van Centraal-Amerika als struik tot wel vier meter hoog. De plant bloeit daar van november tot februari en is kaal in de zomer.

Verzorging Poinsettia

-Pak de plant goed in bij aankoop zodat ze geen kou kan vatten onderweg. Het is een koukleum!
-Standplaats in het licht, maar niet in de felle zon.
-Zet de plant niet op een tochtige of overdreven warme plaats zoals bij de open haard of kachel.
-Geef regelmatig water zeker als ze druk is met bloeien.
-Wil je haar extra verwennen: geef iedere drie weken een beetje plantenvoeding geven.

bron: mooiwatplantendoen.nl

Poinsettia

Sterrendiner

Een eenvoudige feesttafel met een hoofdrol voor kerststerren (Poinsettia). Bijvoorbeeld met een aantal mini-sterren her en der verspreid over de tafel of door de bloemen uit de plant te knippen en in kleine glazen vaasjes of buisjes te zetten. Hou de afgeknipte stelen 5 tellen onder een warme kraan (ca. 60 graden Celsius) en vervolgens 5 tellen onder een koude kraan. Dan stopt de sapstroom en kun je zeker 2 weken lang genieten van de vrolijke bloemen.

Voor andere kamerplanten geldt ook dat ze kacheltjes zijn in huis. Een geval van mindf.ck. Groen om ons heen geeft een gevoel van veiligheid, geborgenheid en gezelligheid. Dat beïnvloedt onze perceptie van temperatuur.