Koningslinde – Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden plant woensdag 14 maart een Koningslinde in het Griftpark te Utrecht. De linde is haar aangeboden door de initiatiefgroep In Vrijheid Verbonden, een netwerk van religies en levensbeschouwingen in Nederland. Dit gebeurde tijdens een symposium op 22 januari 2018 met als thema ‘een zorgzame samenleving’. Vanuit de verschillende religies en levensbeschouwingen werd tijdens dit symposium gereflecteerd op dit thema. Als symbool van duurzaamheid werd de Koningslinde door In Vrijheid Verbonden aangeboden aan de Prinses.

Koningslinde

Prinses Beatrix

In bijzijn van vertegenwoordigers van de verschillende religies en leerlingen van de omliggende basisscholen plant Prinses Beatrix de linde. Op het terrein van het Griftpark heeft vroeger een Gemeentelijke Gasfabriek gestaan. Nu is het een ontmoetingspunt voor buurtbewoners, kinderen, ouders en tal van activiteiten.

In april 2013 werd in alle Nederlandse gemeenten een koningsboom geplant ter ere van de troonswisseling op 30 april. Het plan was een initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag.

[Beeld: © RVD, Jeroen van der Meyde]

Prinses Beatrix plant Koningslinde in Utrecht

Etagelinde in de kruidhof van het Muiderslot in Muiden.
Foto: Henk Boers (wikimedia commons).

Traditie

De majestueuze lindeboom word traditioneel geplant ter ere van bijzondere gelegenheden, zoals koninklijke huwelijken, kroningen en jubilea. Dat ritueel gaat terug tot in de middeleeuwen en heeft zich door de eeuwen heen stevig verankerd in de Nederlandse cultuur.

Symboliek

De koningslinde staat voor duurzaamheid, kracht en eenheid. Gemeenschappen komen samen rond deze bomen, die vaak op prominente locaties in dorpen en steden worden geplant. Ze dienen als ontmoetingsplaatsen en vormen het decor voor talloze evenementen en festiviteiten.

Gemeenschap

Het onderhouden van de koningslinde was voorheen een collectieve verantwoordelijkheid. Lokale gemeenschappen koesteren deze bomen door ze te beschermen tegen ziekten en het plegen van regelmatig onderhoud. Dit gebruik is verwaterd, in onze tijd valt de zorg toe aan de gemeentelijke plantsoendienst.

Koningshuis

Onveranderd gebleven is uitdrukking van de verbondenheid tussen kroon en volk. Lindebomen kunnen extreem oud worden, sommige exemplaren leven meer dan duizend jaar. Die langlevendheid wordt vaak geassocieerd met stabiliteit en duurzaamheid, eigenschappen die ook worden geassocieerd met koningschap.

LEESTIP: Lees ook dit bericht op GroenVandaag: Prinses Beatrix op jubileum vereniging Groei & Bloei

Meer over het huis van Oranje

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Koninklijk Huis

Tuinvereniging Groei & Bloei 150 jaar