Prinses Beatrix – Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bezocht woensdag 25 mei de viering van het 150-jarig jubileum van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (KMTP), beter bekend als tuinvereniging Groei & Bloei.

Prinses Beatrix

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Jubileum

De viering werd gehouden op buitenplaats Den Alerdinck in Laag Zuthem, waar het tuinfestival Gardenista 2022 plaatsvindt. Samen met Willem Poppe (20), het jongste lid van de vereniging, doopt de prinses een nieuwe, oranje tuintulp: Tulipa ‘Groei en Bloei 150’ en neemt de prinses een kijkje bij diverse presentaties op de openingsdag van het tuinfestival van de jubilerende vereniging.

groei&bloei jubileum

Beschermvrouwe

De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde is in 1872 opgericht, toen naast landbouw de tuinbouw, met de teelt van groente en fruit, een vlucht nam. Daarnaast was halverwege de negentiende eeuw interesse voor sierplanten ontstaan met de komst van gewilde, onbekende planten naar Europa. Sinds 1970 heet de vereniging KMTP/Groei en Bloei. Door de jaren heen is door Groei & Bloei veel kennis gedeeld over tuinen en tuinieren en worden er tal van tentoonstellingen, groenmarkten, tuinbezoeken en andere activiteiten georganiseerd. Tevens introduceerde de vereniging Moederdag (1925) en de Nationale Boomplantdag (1957) in Nederland. Vanaf 1875 was koning Willem III beschermheer van de vereniging, gevolgd door de koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Na haar abdicatie in 2013 gaf prinses Beatrix aan, zelf ook enthousiast tuinier, graag beschermvrouwe te willen blijven.

groei&bloei jubileum

Jubileumtulp

De nieuwe triumphtulp ‘Groei & Bloei 150’ met een zacht oranje, zalmachtige kleur is aangeboden ter gelegenheid van het bijzondere jubileum. De bloemblaadjes ontvouwen zich tijdens de bloeitijd in de tuin (april-mei) maximaal. Ze hebben dan een diameter van  8 cm. Aan de steel (60 cm) zit heldergroen, opstaand blad. De nieuwe bloem is voortgekomen uit een kruising van Tulipa ‘Aafke’ en Tulipa ‘Holland Queen’. Het veredelingsproces van Tulipa ‘Groei & Bloei 150’ door Holland Bolroy Market uit Heiloo heeft 18 jaar geduurd. De nieuwe tulp is geschikt voor toepassing in de tuin en als snijbloem.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Prinses Beatrix plant Koningslinde in Utrecht

Fotocredit: Groei & Bloei/VidiPhoto

Meer over het huis van Oranje

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Koninklijk Huis

Tuinvereniging Groei & Bloei 150 jaar

Prinses Beatrix plant Koningslinde in Utrecht