Tuin van je dromen – Moeder Natuur doet flink haar best, maar kan wel een beetje sturing gebruiken. En mocht je ook nog eens fantasie in overvloed hebben, dan is dat heel mooi meegenomen!|

Ontbreekt het jou niet aan ambitie om van jouw persoonlijke paradijsje echt iets bijzonders en unieks te maken? De tuin van je dromen! Kijk, dat vernemen we graag. Want wat er in je tuin groeit en hoe, dat bepaal jij natuurlijk helemaal zelf. Zo heb je de volledige zeggenschap over hoe de plek waar je heerlijk van de zon mag genieten eruit gaat zien. Hoeveel ruimte gaat die in beslag nemen en hoe bescherm je je tegen de elementen? En dan is er nog de vraag wat jij precies tegen pottenkijkers gaat doen. Dat probleem kun je namelijk op vele verschillende manieren effectief aanpakken.

Tuin van je dromen

tuin van je dromen

Het terras

We lopen nu enigszins op de zaken vooruit. Laten we dergelijke vragen één voor één beantwoorden. Het beste kunnen we beginnen met de ondergrond van je terras. Heb je daar al iets voor liggen of is het hoog tijd voor verandering? In plaats van tegels te leggen zou je bijvoorbeeld ook voor duurzaam hout kunnen gaan. Met de keuze voor een aantrekkelijke en biologische vloer kies je namelijk voor prachtig en praktisch in één! Lees hieronder de diverse voordelen van aanpassingen aan jouw tuin waarmee jouw groene omgeving extra efficiënt wordt.

Vlonder

Het mooie aan een vlonder is dat je qua uiterlijk zou denken dat je die helemaal zelf hebt opgebouwd. En is dat dan niet zo? Natuurlijk wel! Je moet wat passen en meten, maar het is in wezen een heel eenvoudige klus om deze constructie op poten te zetten. Of op balken, eigenlijk, waar de vlonders overheen komen te liggen. Houd wel rekening met extra tussenruimte, zodat het hout goed kan werken. Dat wil zeggen, krimpen en uiteenzetten op basis van temperatuurwisselingen.

Een ander voordeel van zo’n houten oppervlak is dat er geen alg op terecht komt, zoals bij stenen het geval zou zijn. Je houdt je terras dus eenvoudig schoon! Verder heb je eenvoudige manieren om onkruid tegen te gaan. Leg simpelweg een worteldoek onder de verhoogde houten vloer. Houd bovendien het grondwater op peil door drainagebuizen aan te leggen. Deze nemen overtollig water op en voorkomen dat de bodem te drassig wordt. Zo kan je vlonder ook niet verzakken!

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Verlaag de impact van je schilderklus op het milieu

Erfafscheiding

Wat jij in je tuin doet is privé. Wanneer je binnen met vrienden een gezellige avond hebt, heeft niemand daar zicht op. Waarom zou dat buiten dan wel zo moeten zijn? Bovendien heb je met een erfafscheiding een veel beter overzicht op je tuin. En nee, het lijkt helemaal niet alsof je jezelf isoleert. Sterker nog, je tuin krijgt dankzij zo’n afscheiding een behoorlijk aanzien. Helemaal wanneer het uit natuurlijke materialen bestaan, zoals steen of hout. Maar glas, metaal en kunststof zijn uiteraard ook mogelijk.

Schutting

Bij zo’n verhoogde erfafscheiding denk je waarschijnlijk het eerste aan een schutting. Je kunt de panelen hiervoor kant en klaar kopen of de constructie zelf in elkaar zetten. Zorg er dan wel voor dat het geheel mooi is opgemeten en dat het geheel mooi waterpas is. Maar wat dacht je van een afscheiding die ook nog eens kan groeien?

Haag

In de vorm van een haag, natuurlijk! Die kun je van kleins af aan onderhouden totdat die de gewenste grootte heeft bereikt, maar ook een kant en klaar haag behoort tot de vele mogelijkheden.

Overkapping

De elementen zijn vrienden dan wel bondgenoten. Natuurlijk, een regenbui laat alles in je tuin mooi groeien. Maar die verpest wel je dag wanneer je lekker van de zon wilt genieten. En afhankelijk van de weersomstandigheden kan die soms zelfs te fel zijn!

Waar het jouw persoonlijke comfort betreft, kun je dit probleem gemakkelijk oplossen door een overkapping in je tuin te plaatsen. Komt regen met bakken uit de lucht maar is de temperatuur nog wel aangenaam? Dan hoef je niet direct naar binnen te vluchten maar blijf je lekker onder je houten, metalen of kunststof zonwering zitten. En een transparante bovenkant van je zonwering hoeft geen broeikaseffect op te leveren. Zeker niet wanneer die plaat van diffuus materiaal is gemaakt. En je kunt er ook een uitklapbaar scherm op aanbrengen, zodat je altijd voor extra schaduw kunt zorgen.

Weersomstandigheden krijgen jou zo niet meer klein!