Verlaag de impact -Het eerste waar je aan denkt bij een nieuwe verf voor je dieren- of tuinverblijf is waarschijnlijk de kleur. Maar, heb je wel een stilgestaan bij de effecten van je geverfde oppervlak op het milieu? Oftewel: heb je wel eens aan dier- en plantvriendelijke verf gedacht?

Verlaag de impact van je schildersklus

Wees je bewust van de gevolgen

Verf kan stoffen bevatten die irriterend of zelfs schadelijk kunnen zijn, denk aan terpentine of conserveringsmiddelen. Deze stoffen komen voornamelijk vrij tijdens het verven en drogen en zijn met name schadelijk voor de schilder die er dagelijks mee werkt. Ze kunnen daarnaast ook gevolgen hebben voor plant en dier. Wanneer een verf niet goed aangebracht is of wanneer een niet goed hechtende verf wordt gebruikt, kan dit gevolgen hebben voor de natuur. Afgebladderde verf en het afschuren van oude verflagen waarbij het schuursel niet opgevangen wordt kunnen de uitstoot van onwenselijke stoffen in het milieu tot gevolg hebben.

Daarnaast is het afspoelen van kwasten onder de kraan niet altijd een goed idee. Dit kan namelijk zorgen voor vervuiling van het oppervlaktewater doordat er vervuilende stoffen of microplastics in het water terecht komen. Allemaal redenen om de verf die je gebruikt nog eens onder de loep te nemen!

Hoe beperk je de impact op het milieu?

Er zijn gelukkig manieren om de impact van je schilderklus op het milieu te beperken. Kies in ieder geval altijd voor een watergedragen verf. Laat daarnaast hele oude verfpotjes liever staan. Hele oude verf kan namelijk schadelijke pigmenten zoals lood bevatten die tegenwoordig niet meer gebruikt worden.

Kies voor een verf die goed hecht en in het hout trekt, zoals een dekkende beits. Dit hoeft minder vaak opnieuw geschuurd en geverfd te worden. Beter voor het milieu, want je verlengt de levensduur van je te verven oppervlak. Zorg, wanneer je toch schuurt, voor een goede opvang van het schuurstof.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Realiseer zelf de tuin van je dromen

dierenverblijf

Dierenverblijf

Bij het verven van je konijnenhok, bijenkast of ander dierenverblijf is het vanzelfsprekend belangrijk om een diervriendelijke verf te gebruiken. De verf van Moose Färg bevat geen schadelijke stoffen en een minimale hoeveelheid oplosmiddelen. Deze verf is watergedragen en heeft zijn basis in bewerkte natuurlijke grondstoffen, zoals lijnolie en andere natuurlijke plantaardige oliën. Daarnaast geeft het kiezen voor matte kleuren je dierenverblijf een rustige en natuurlijke uitstraling.

Hoe gaat je verf langer mee?

Bereken van tevoren nauwkeurig hoeveel oppervlakte je gaat schilderen, zodat de kans op overtollige verf minimaal is en je afval beperkt blijft. Een tip die de houdbaarheid van je verf verlengt, is het overschenken van je verf in een kleiner werkpotje wanneer je aan de slag gaat. Zo voorkom je dat bacteriën van je kwast in je verfpot komen en zo de kwaliteit van je verf achteruit doen gaan. Of, als je voor een natuurlijke verf kiest, je verf zelfs doet bederven. Sluit de originele verfpot goed af en maak de randen na het overschenken zorgvuldig schoon. Zo kun je de volgende keer weer aan de slag met dezelfde verf en hoef je minder weg te gooien.

bijenkast