Tuinonderhoud – De winter is de ideale periode om de grote tuinklussen aan te pakken. De meeste bloemen en planten zijn in rust en verlangen, net als wij, naar de lente. De meeste bomen en struiken zijn kaal. De sapstroom, de zuigende werking van de bladeren, ligt stil waardoor er nu goed gesnoeid kan worden, zonder dat ze gaan ‘bloeden’.

Tuinonderhoud

tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Snoeien

Snoeien is zonder meer een vak. Wie er geen ervaring mee heeft, kan het beter uitbesteden, dan het risico aangaan dat bomen en struiken in de tuin schade oplopen. Maar snoeien kan je ook leren, letterlijk. Bijvoorbeeld via Tuincursus Online.

Er zijn ook genoeg vakmensen die de voorkeur geven aan snoeien op het moment dat bomen en struiken volop in het blad staan, omdat het herstel dan het snelt is. Kijk voor meer informatie eens op Florum of Appeltern.

onderhouden tuin

Vuistregels voor snoei

Voor wie het snoeien liever zelf doet, is er aan aantal vuistregels waaraan je je kan vastklampen.
Sierheesters snoei je direct na de bloei. Verwijder eerst dode, beschadigde en kruisende takken en dun de struik uit door wat oude weg te halen. Houd bij het snoeien rekening met de vorm van de struik.

Bomen

Lastig is het grotere werk: het onderhouden van een grote tuin, zoals uinonderhoud met betrekking tot het snoeien van bomen. Voor die klus heb je meer nodig dan een scherpe snoeischaar of takkenzaag. Voor het meest grove werk, zoals het toppen van en het verwijderen van forse zijtakken gebruik je een kettingzaag, en ander goed gereedschap.

Maar vergeet vooral niet te genieten van de wintertuin.

tuinonderhoud

Kettingzaag

Grootse voordeel van het gebruik van een kettingzaag is de snelheid. In een mum van tijd is het zagen zelf gebeurd. Meer tijd ben je kwijt met de voorbereiding om veilig te werken en het opruimen nadien. Maar dan heb je ook wel wat openhaardhout.

Kettingzagen bekijken? Laat je breed informeren. Ze zijn er in vele uitvoeringen. Van hobbyist tot professional.

Nadelen zijn er ook. Met kettingzagen kun je niet heel precies werken en de snoeiwonden zijn veelal groot en niet altijd fraai om te zien. Een belangrijk aspect bij het snoeien van bomen is het behoud van de vorm van de boom. Streef naar een welgevormde kroon. Een goed gevormde boom is en blijft een lust voor het oog.

Struiken en boompjes hoeven trouwens niet altijd in volle grond te staan. Je kunt ze ook klein houden in potten op het terras. Wilgjes bijvoorbeeld.

Voor het onderhouden van je gazon kunnen deze tips je helpen.

Foto-credits
-intro: Olia Gozha, Unsplash
-gereedschap: John Bogna, Unsplash
-wintertuin Newsham, Margaret Young, RGB stock
-openhaardhout: Ostap Senyuk, Unsplash