Reuzenwaterlelie – In Hortus botanicus Leiden staat de Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) in bloei. De waterlelie met de grootste bloem ter wereld. 
Het is een fabeltje dat deze plant slechts één keer per jaar bloeit, in een mooie zomer bloeit hij vrijwel wekelijks. Bijzonder is wel dat de bloem pas aan het eind van de middag opengaat, en slechts twee nachten bloeit: de eerste nacht wit met een heerlijke ananasgeur, de tweede nacht roze en geurloos.

Reuzenwaterlelie

Hortus botanicus leiden

Dit om in de natuur eerst de kevertjes die de bloem moeten bestuiven te lokken, en ze daarna zover te krijgen dat ze met wat stuifmeel naar een andere bloem verkassen. De Reuzenwaterlelie in de Hortus wordt elk jaar in januari gezaaid en in februari-maart uitgeplant: een enorme eenjarige dus.

Reuzenwaterlelie in bloei

Fotoshoot

De bladeren van de Reuzenwaterlelie zijn groot en sterk genoeg om er een baby op te kunnen dragen.
Op 18 juli en 25 juli tussen 19.00 en 21.00 uur organiseert Hortus botanicus Leiden weer een fotoshoot met baby’s op het blad.

Bron en foto’s: Hortus botanicus Leiden.

Reuzenwaterlelie

Victoria amazonica

Victoria amazonica is de grootste waterlelie ter wereld. Het is een fabeltje dat deze plant slechts één keer per jaar bloeit, in een mooie zomer bloeit hij vrijwel wekelijks. Bijzonder is wel dat de bloem pas aan het eind van de middag opengaat, en slechts twee nachten bloeit: de eerste nacht wit met een heerlijke ananasgeur, de tweede nacht roze en geurloos. Dit om in de natuur eerst de kevertjes die de bloem moeten bestuiven te lokken, en ze daarna zover te krijgen dat ze met wat stuifmeel naar een andere bloem verkassen. De Reuzenwaterlelie in de Hortus wordt elk jaar in januari gezaaid en in februari-maart uitgeplant: een enorme eenjarige dus.

Bron: Hortus Leiden

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hortus botanicus Leiden viert de zomer

Hortus Amsterdam

De Leidse Hortus is niet de enige botanische tuin die regelmatig bericht over de bloeiende Victoria Amazonica. Ook in Hortus Amsterdam is de reuzenwaterlelei een terugkerende attractie.