Victoria waterlelie – In de verwarmde buitenvijver van Hortus Amsterdam is vanaf nu de bloem van de Victoria waterlelie te zien. Vanuit het hele land komen liefhebbers naar de Hortus Amsterdam om te genieten van de bijzondere bloeiwijze.

Victoria waterlelie

Hoewel sommige bloemen ook overdag te zien zijn (wanneer het bewolkt is), is de lelie op haar mooist in de avond, wanneer ze langzaam opengaat. Zij verspreidt een heerlijke, naar ananas ruikende geur.

Door Hortus Amsterdam

Nachtbloeiers

De ‘koningin der waterlelies’ staat bekend om haar enorme bladeren van zo’n twee meter doorsnee. Deze zijn sterk genoeg om het gewicht van een jong kind te dragen. En ook haar bloei is uniek, want Victoria’s zijn nachtbloeiers. Elke bloem vertoont zich maar twee nachten; de eerste nacht is zij wit, de tweede nacht roze. Daarna verdwijnt ze weer onder water.

Grote kevers

In het wild zijn grote kevers verantwoordelijk voor de bestuiving van de bloem. Dat is ook de reden dat zij overdag sluit: de kever zit dan opgesloten in de bloem en de Victoria laat de kever weer ‘vrij’ als zij opengaat in de nacht. De kever heeft dan de nobele taak andere bloemen te bestuiven. Hier in de Hortus ligt de bestuivingsklus – bij gebrek aan enorme kevers – bij de tuinman.

Reuzenwaterlelie

De Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) is de grootste waterlelie ter wereld. Het is een fabeltje dat deze plant slechts één keer per jaar bloeit, in een mooie zomer bloeit hij vrijwel wekelijks. Bijzonder is wel dat de bloem pas aan het eind van de middag opengaat, en slechts twee nachten bloeit: de eerste nacht wit met een heerlijke ananasgeur, de tweede nacht roze en geurloos. Dit om in de natuur eerst de kevertjes die de bloem moeten bestuiven te lokken, en ze daarna zover te krijgen dat ze met wat stuifmeel naar een andere bloem verkassen. De Reuzenwaterlelie in de Hortus wordt elk jaar in januari gezaaid en in februari-maart uitgeplant: een enorme eenjarige dus. Bron: Hortus Leiden.

victoria waterlelie

De Amsterdamse Hortus

De Amsterdamse Hortus lukte het in 1859 als eerste in Nederland een Victoria waterlelie in bloei te krijgen. Al anderhalve eeuw trekt de wonderlijke waterlelie grote aantallen bezoekers. De Hortus heeft dit jaar in zowel de verwarmde buitenvijver als in de Tropenkas een Victoria x Longwood Hybrid, een kruising tussen de Victoria amazonica en de Victoria cruziana.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Kom lekker afscheiddansen in lege klimatenkas

Avondbezoek

Hortus Amsterdam viert de zomer met de Hortus Zomeravonden: vanaf 21 juni is de tuin iedere donderdag en zondag open tot 21:00 uur. De bloeiende tuin is een schitterend decor voor het zomerprogramma vol muziek, ontspanning en leerzame, maar vooral leuke activiteiten. Het seizoensthema is ‘Planten op reis’; ook al lijken ze stil te staan, in de miljoenen jaren van hun bestaan zijn ook planten verhuisd over de aardbol. Soms heel langzaam, soms opvallend snel.

Fotocredits: Hortus Amsterdam.

Nog meer over Hortus

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Meer artikelen over Hortus in Nederland, zie de rubriek Hortus op GroenVandaag.