Rhododendrons kopen – Wil je rhododendrons kopen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Rhododendron-specialist Erwin Adams helpt je op weg en stipt zeven belangrijke aandachtspunten aan.

Rhododendrons kopen

Dit artikel is verzorgd door Erwin Adams.

7 tips

1. Kies je favoriete kleur bloem

Bij rhododendrons denkt iedereen meteen aan de uitbundige bloei in het voorjaar. De kleur van de bloemen is meestal dan ook een belangrijk argument om voor een bepaalde soort te kiezen. Wit en roze zijn erg populair, maar er is nog veel meer te kiezen.

Tip: online kun je al veel inspiratie opdoen voordat je rhododendrons gaat kopen.

2. Vergeet het blad niet

De bloemen zijn de absolute blikvangers van de rhododendron, maar vergeet het blad niet. De vorm en kleur van het blad verschillen per rhododendron soort. En aangezien de struiken het hele jaar door mooi groen blijven, is mijn advies om verder te kijken dan alleen de bloem.

Tip: heb je al eens nagedacht aan de optie om meerdere soorten te combineren?

3. Denk goed na over de gewenste maat

Veel mensen hebben een voorkeur om meteen grote rhododendrons te kopen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De maximale hoogte van de rhododendron is afhankelijk van de soort. Laagblijvende rhododendrons bereiken een maximale hoogte van ongeveer 80 centimeter. Andere soorten worden 2 tot 3 meter hoog en groeien ongeveer 30 centimeter per jaar.

Tip: met een beetje geduld kun je aardig wat euro’s besparen, want ook kleinere rhododendrons worden meestal groot.

4. Hoeveel rhododendrons kopen voor haag?

Zeker bij een rhododendronhaag of rhododendronwolk kan het lastig zijn om in te schatten hoeveel planten je precies nodig hebt. Het exacte aantal is mede afhankelijk van maat rhododendrons en de gewenste dichtgroeitijd van de haag. Als je per strekkende meter twee rhododendrons maat 30-40 centimeter toepast, is de haag bij de meeste soorten binnen twee jaar dichtgegroeid. Bij maat 60-80 centimeter kun je één plant per strekkende meter planten en dan groeit de haag doorgaans binnen één jaar dicht.

Tip: een rhododendron specialist kan je precies vertellen hoeveel planten je nodig hebt.

Rhododendrons kopen? Deze tips helpen je op weg

Rhododendronkwekerij Nova Zembla

5. Kies de mooiste planten

Een gezonde rhododendron heeft een goede diameter en zit vol met knoppen. Kijk dus goed welke rhododendrons je mee naar huis neemt.
Tip: bij een rhododendron kwekerij heb je veel keuze en selecteer je eenvoudig de planten met de meeste knoppen.

6. Rhododendron in pot of volle grond?

Rhododendrons zijn verkrijgbaar in pot of uit volle grond. Beide zijn – mits goed gekweekt – goede opties. Het voordeel van een rhododendron in pot is dat je hem na aankoop meestal wat gemakkelijker kunt vervoeren.

Tip: houd er bij het kopen van rhododendrons in pot rekening mee dat de pot niet meetelt voor de hoogte van de plant.

7. Plant rhododendrons met zorg aan

Rhododendrons kopen is een feestje, maar om optimaal van de planten te kunnen genieten is het belangrijk om ze met zorg aan te planten. Met rhododendron tuinturf creëer je de optimale bodemomstandigheden en speciale meststof helpt om de planten in topconditie te houden. Rhododendrons houden niet van natte voeten en zijn fan van een aantal zonuren per dag.

Tip: rhododendrons kun je in principe het hele jaar door aanplanten, maar het voorjaar en het najaar zijn de beste periodes.

Wil je meer tips over rhododendrons of zoek je een kwekerij waar je een mooie rhododendron kunt kopen? Breng eens een bezoek aan Rhododendronkwekerij Nova Zembla in Gelderland, waar je vrijblijvend honderden planten kunt bekijken. Rhododendron specialist Erwin Adams en zijn team helpen je graag.

Nog meer over rhododendron

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Help, er zitten beestjes op mijn rhododendron!

4 rhododendron-tips voor groei en bloei