Over rozenbottels en bottelrozen. Veel mensen kiezen voor rozen in de tuin vanwege de schoonheid van de bloemen. Maar veel rozen hebben na de bloei nóg een verrassing in petto: rozenbottels. In de vroege herfst verschijnen ze aan de takken, om tot diep in de winter kleur aan de tuin te geven. En ze zijn eetbaar!

Rozenbottels en Bottelrozen


Dit artikel is verzorgd door roses4gardens en iVerde.

Kleur

Rozen die bottels vormen, bottelrozen, vind je onder alle rozengroepen: van struiken tot en met klimrozen. In de herfst en winter sieren ze de tuin. De kleur van rozenbottels varieert van blauwgroen, geel, oranje, rood tot zelfs zwart. Je kan bottelrozen in de border zetten, als haag toepassen, maar ook als klimmer over een pergola of tegen een muur.

Vitamine C

Alle rozenbottels zijn eetbaar; wel verschilt de smaak per soort. En ze zijn enorm rijk aan vitamine C. Een bottelroos misstaat dan ook niet in een eetbare tuin of moestuin. Van de bottels kun je onder meer jam, thee of siroop maken. Ook in een vogeltuin mogen bottelrozen eigenlijk niet ontbreken. Sommige vogels, bijvoorbeeld lijsters en merels, eten in de winter het vruchtvlees van de bottels. Puttertjes en andere zaadeters peuteren juist de zaden eruit. 

Plant nu

Ook genieten van bottelrozen in je tuin? Het najaar is de perfecte tijd om ze te planten. De grond is nog warm waardoor de rozen voor de winter valt, beginnen te wortelen. In het voorjaar zijn ze klaar om verder te groeien. Kijk ook op www.roses4gardens.nl voor praktische informatie en inspiratie.

Hoe planten?

Plant je tuinroos op een plaats met minimaal 4 uur zon, liefst meer. De grond moet goed waterdoorlatend zijn, rozen houden niet van natte voeten. Maak een ruim en diep plantgat. Veel rozen bestaan uit een (wilde) onderstam en het rozenras zelf. Plant deze zo, dat de verdikking boven de wortels met de eerste takken 3 tot 5 cm onder de grond zit. Meng wat organische mest door de bovenlaag en druk voorzichtig aan. Geef voldoende water. Al in het eerste jaar kun je genieten van rozenbottelpracht, die elk jaar groter en groter wordt!

Najaarstuin

Veel rozen beschikken over het talent om na de bloei rozenbottels te vormen. Vooral wilde rozen, maar ook veel gecultiveerde struik- en klimrozen zijn echte bottelkunstenaars. De kleur van deze glanzende pareltjes varieert van blauwgroen, geel, oranje en rood tot paars/zwart. De vorm van rond tot langwerpig. Wilde rozen kun je gewoon uit laten bloeien, voor de overige geldt dé afweging voor elke tuinier: uitgebloeide rozen wegknippen zodat alle energie naar nieuwe bloemknoppen gaat of laten zitten voor de bottels?

roznebottels

Wist je dat…

  • Een rozenbottel geen echte vrucht maar een schijnvrucht is? De echte vruchtjes zijn de zaadjes, die in de bottels zitten.
  • Jeukpoeder van de haartjes van zaden uit de bottels wordt gemaakt? Deze irriteren de huid.
  • Je van het vruchtvlees van bottels van wilde rozen etenswaren als chutney, jam en wijn vol vitaminen en mineralen kunt maken?
  • Takken met rozenbottels staan mooi in herfstboeketten.
  • Niet alleen de bottels, maar ook de bloemblaadjes van rozen zijn eetbaar.
  • De roos valt, evenals bijvoorbeeld aardbei, framboos en appel, onder de rozenfamilie (Rosaceae). Geen wonder dat ze eetbaar zijn.

Nog meer rozen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Rozenbottel ‘Autumn Joy en Spirit’, in de schijnwerpers.
Roos, elegantie die in elke tuin past.

Op www.roses4gardens.nl staat meer informatie over tuinrozen.