HILLEGOM – De roos. Met haar vele vormen en kleuren is geen enkele andere plant zo elegant als een roos. Van bodembedekkers tot klimmers en met bloemen zo groot als het topje van je pink tot vuistgroot, je vindt ze allemaal. Of je nu de bezitter bent van een klassieke, wilde of moderne tuin, deze bloem past altijd en is een sieraad voor je tuin.

Dit artikel is verzorgd door iVerde.

Roos

Veredelaars brengen ieder jaar nieuwe soorten op de markt; stuk voor stuk goede rozen met verschillende vormen, kleuren en geuren. Ze zijn vaak ingedeeld op groeivorm: struiken met grootbloemige en trosrozen, botanische, klimrozen, heesterrozen en stamrozen. De bloemen variëren van klein tot groot, met open, halfgevulde of gevulde hartjes. Het is dus maar net waar je van houdt.

Rozenhagen

Botanische of wilde rozen krijgen veel rozenbottels en passen goed in een eetbare tuin of een wat wildere tuin. Ze zij niet veredeld maar komen letterlijk uit de natuur. Bekend is de rimpelroos (Rosa rugosa). Met klimrozen breng je ‘kleur op hoogte’ in je tuin. Ze hebben wel steun nodig, bijvoorbeeld een rozenboog, hekwerk, of oude boom. En met heesterrozen kun je prachtige rozenhagen vormen.

roos

Natuurlijke look

Rozenstruiken kun je in groepen planten, maar ook combineren met andere planten. Zo geven bloembollen als tulp en narcis kleur in de periode dat de rozen nog niet bloeien. En een rand lavendel (Lavandula) om je rozen, geeft een strak effect. Met planten als ooievaarsbek (Geranium) en ijzerhard (Verbena) creëer je juist een meer natuurlijke look.

Verzorging

Wist je dat rozen helemaal geen moeilijke planten zijn? Met de juiste standplaats, zorg, mest en wat liefde heb je er jarenlang plezier van. Zo blijven ze een sieraad voor je tuin. Er zijn zelfs soorten waar je helemaal niets aan hoeft te doen. Neem een kijkje op www.roses4gardens.nl voor meer informatie en inspiratie.

 

Rozenbottels en biodiversiteit

Tuinrozen zijn jaarrond goed voor de biodiversiteit. In het voorjaar bieden de struiken heerlijke plekjes voor vogels om te nestelen. Van juni tot in het najaar geven ze stuifmeel waar insecten van smullen. Na de bloei zijn rozenbottels vanaf het najaar tot in de winter, een welkome voedselbron voor vogels. En de struiken dienen non-stop als schuilhonk voor vogels en andere dieren zoals egels.

   

Meer over rozen, zie GroenVandaag

Rozen zijn nummer 1 bloemetje op Valentijnsdag
8 rozen krijgen predicaat Excellente Rozen