Sanne Vogel Groenburgemeester 2023 – De behoefte aan meer groen blijft groeien, alleen weten veel inwoners vaak niet waar of hoe ze moeten beginnen. Om die reden heeft Mooiwatplantendoen.nl de Groenburgemeester in het leven geroepen.  Als onderdeel van de ‘van grauw naar groen’-campagne introduceert Mooiwatplantendoen.nl voor 2023 zijn nieuwe Groenburgemeester: Sanne Vogel.
Vorig jaar nam Isa Hoes het stokje over van Dio die als allereerste dit ambt mocht bekleden. Sanne Vogel is daarmee de derde Nederlandse Groenburgemeester. De Groenburgemeester inspireert inwoners om hun eigen buurt of omgeving te vergroenen door verschillende vergroeningsprojecten onder de aandacht te brengen en mensen te voorzien van praktische tips. Sanne Vogel gaat deze functie een jaar lang bekleden.

Sanne Vogel Groenburgemeester 2023

Sanne Vogel Groenburgemeester 2023

Sanne Vogel Groenburgemeetser 2023

Herwinning biodiversiteit

Als actrice, schrijfster, filmregisseur en kookboeken schrijfster treedt Sanne dit jaar in de schoenen van de Groenburgemeester. Met haar groene vingers stroopt ze graag haar mouwen op voor het Groenburgemeesterschap. “Mijn toekomstdroom is wijken met één opvallende kleur: groen. Groene daken, meer gemeenschappelijk groen en bloemen. Door vandaag meer groen in wijken te creëren, bloeien voordelen in de toekomst en dragen we bij aan de herwinning van de biodiversiteit. Ik voel me vereerd dat ik dit jaar mijn plannen en ideeën mag delen in deze dankbare rol”, aldus de kersverse Groenburgemeester Sanne Vogel.

Duurzamere samenleving

Initiatiefnemer Isabel Groot van Mooiwatplantendoen.nl: “Wij vinden Sanne de perfecte match als Groenburgemeester voor 2023. We zien in haar een echte natuurliefhebber die streeft naar een duurzamere samenleving en zich hier ook openlijk voor inzet. In onze ogen de perfecte kandidaat die de inwoners van Nederland kan inspireren om samen de stap te zetten van grauw naar groen.”

Gezondheid

De agenda van de Groenburgemeester in 2023 staat onder andere in het teken van biodiversiteit. De natuur staat onder druk in Nederland omdat er veel gesnoeid wordt in onze buurten en deze tegelijkertijd verstenen. Sanne Vogel: “Momenteel hebben insecten zoals de bijen te weinig bloemen en planten om te bestuiven. Dit terwijl deze insecten juist een belangrijke rol spelen in het behoud van de ecosystemen in onze buurten. Zij zijn tenslotte verantwoordelijk voor de voortplanting van bloemen en planten. In ruil hiervoor verbetert dit onze gezondheid. Wij zijn vorig jaar verhuisd van de stad naar een dorpje midden in het groen. Het geluk wat ik ervaar met zoveel groen om me heen gun ik iedereen.”

Verbinding en veiligheid

Sanne ziet de sociale voordelen in de vergroening van onze wijken. Dit is waarom ook de sociale aspecten van groene buurten in het teken staan van de campagne van dit jaar. ”Groenvoorzieningen zorgen ervoor dat een buurt aanvoelt als een veilige en fijne plek waar mensen samen willen komen. Ik kijk ernaar uit om inwoners te inspireren met groene plannen en ideeën.”

Groenburgemeester

Elke stad en ieder dorp heeft er een, een burgemeester. Sommige steden hebben zelfs kinderburgemeesters. Of nachtburgemeesters. Wat de bijzondere burgemeesters met elkaar gemeen hebben, is dat ze zich inzetten voor een bepaald doel of bepaalde gemeenschap. Een groene leefomgeving heeft veel positieve effecten. Goed dus dat veel wijken de switch maken van grauw naar groen. De Groenburgemeester helpt hierbij door inwoners te inspireren om buurten te vergroenen.

Nog meer over de Groenburgemeester

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Dio eerste groenburgemeester van Amsterdam

Groenburgemeester 2022 is Isa Hoes