Groenburgemeester 2022 – Actrice en podcastmaakster Isa Hoes wordt de nieuwe Groenburgemeester 2022. Hoes neemt het stokje over van rapper Dio, die vorig jaar als eerste deze functie oppakte. In een bomvol Pakhuis de Zwijger werd de kersverse Groenburgemeester gisteravond voorgesteld, waarna ze haar prioriteiten en activiteiten voor het komende jaar toelichtte. “Vergroening van stedelijke gebieden heeft niet alleen ecologische waarde, ook de sociale waarde van een groenere leefomgeving is enorm belangrijk.”

Groenburgemeester 2022

Behoefte aan groen

Het is het tweede jaar op rij dat er onder de noemer Van Grauw naar Groen verschillende initiatieven uitgerold worden om vergroening in stedelijke gebieden te stimuleren. De behoefte aan meer groen blijft groeien, alleen weten veel inwoners vaak niet waar of hoe ze moeten beginnen. En wie ze daar bijvoorbeeld voor kunnen aanspreken. De Groenburgemeester vormt die schakel tussen inwoners en vergroeningsprojecten.

Groenburgemeester-2022

De groene brievenbus

Er is dit jaar een digitale groene brievenbus geopend waar iedereen suggesties, initiatieven en projecten kan indienen die te maken hebben met vergroening. De leukste en mooiste projecten zullen ondersteund worden (fysiek/emotioneel/sociaal) en gaat de Groenburgemeester (financieel) helpen verwezenlijken. “We willen vooral kijken naar samenwerkingen met partijen die al bezig zijn met vergroening in de steden en de schakel vormen tussen burgers die graag hun buurt, wijk, straat of plein willen vergroenen. Krachten bundelen dus en vergroening in gang zetten”, aldus Hoes.

Isa Hoes: “We gaan dit jaar krachten bundelen en vergroening in gang zetten”

Isa Hoes

Van Grauw naar Groen

Dat we van grauw naar groen willen, blijkt wel uit de talloze initiatieven die de laatste jaren zijn ontstaan. En daarbij gaat het niet alleen om het visuele voordeel. Meer groen zorgt letterlijk voor een veilig gevoel op straat. Het is goed voor de biodiversiteit, houdt de stad koel en vangt (regen)water op dat makkelijker z’n weg vindt naar de aarde. Bovendien frist het de buurt op, letterlijk en figuurlijk. Vergroening heeft dus ecologische, economische en sociale waarde voor de buurt.

Met een aanstekelijk enthousiasme, een enorm netwerk en een oprechte drive om vergroening nog verder op de kaart te zetten, lijkt Isa Hoes de perfecte opvolger van Dio. “Ik roep heel Nederland op om hun groenprojecten naar de groene brievenbus te sturen.”

groenburgemeester_2022

Elke stad en ieder dorp heeft er een. Een burgemeester. Sommige steden hebben zelfs kinderburgemeesters. Of nachtburgemeesters. Wat de bijzondere burgemeesters met elkaar gemeen hebben, is dat ze zich inzetten voor een bepaald doel of bepaalde gemeenschap. En momenteel is er veel behoefte aan een groene(re) omgeving. De Groenburgemeester gaat een schakel vormen tussen inwoners en initiatieven, maar is ook pro-actief in het zoeken naar vergroeningskansen. De groene brievenbus kan ook gebruikt worden om groene helden (buurtgenoten die veel doen voor het vergroenen van de buurt) te nomineren die de Groenburgemeester dan in het zonnetje komt zetten.

Credits fotografie: Mark Uyl x Mooiwatplantendoen.nl