Sansevieria. Grijsgroen met strepen, vlekken en mooie randen. Dikke bladeren die kaarsrecht naar boven groeien. Vrouwentong, een plant waar je amper naar hoeft om te kijken.

Sansevieria

Vrouwentong

De symboliek van vrouwentong (Sansevieria trifasciata) is schoonheid en dat slaat niet alleen op de mooie bladeren, maar ook op schoon als in ‘reinigen’. Volgens de NASA Clean Air Study is vrouwentong een plant met luchtzuiverende eigenschappen.

sanseveria

Groen rekwisiet

Vrouwentong is een echte Hollywoodster die te zien in is onder andere Blue Velvet, Groundhog Day, The Paper en Being John Malkovich. De gestileerde vorm doet het goed voor de camera en de ijzersterke plant kan de warme setlampen hebben. Actie is er overigens niet van te verwachten, het is een kalme groeier.

De kenmerken van Sansevieria

– Amper verzorging nodig en bijna onverwoestbaar.
– Keuze uit meer dan zeventig verschillende soorten.
– De bladeren helpen de luchtvochtigheid in huis goed te houden.
– Vrouwentong heeft een verstilde, kalme uitstraling.

vrouwentong

Vrouwentong groeit in Afrika, Madagaskar en Zuid-Azië. Het dikke blad slaat vocht op, zodat de plant hoge temperaturen aankan.

Verzorgingstips

-Vrouwentong kan goed tegen licht en zelfs tegen volle zon.
-Hoe lichter hij staat, hoe meer bladtekening de bladeren ontwikkelen.
-Het is een van de weinige planten die boven een radiator gedijt.
-Tussen de gietbeurten door mag de kluit indrogen, teveel water is funest. Vrouwentong is oersterk: tijdig verpotten, anders breekt hij zelf de pot voor meer ruimte.

sanseveria

Vrouwentong en verstilling

Om een sereen effect te creëren style je vrouwentong in witte, grijze of pastel potten met ronde organische vormen. Staat de plant voor het raam, dan helpt een strook mat plakplastic op het glas de sfeer zachter en vriendelijker te maken omdat het licht zo deels gefilterd wordt. Combineer de plant met kleine hangende objecten of hangplanten voor een scherm-effect. Effen voert de boventoon, een bescheiden glinstering is welkom, in de donkere dagen voor december.

Woonplant van de maand

De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl