Sierui – De sierui is niet alleen lekker, maar ook mooi. De grote familie sierui speelt een smakelijk rol in de keuken, maar is vooral een sfeermaker in de tuin. De roots van de sierui liggen in Europa,  Azië en het Midden-Oosten, waar ze vrij in de natuur groeien.

Sierui

Scherpte

De botanische naam van sierui is Allium, waarvan de letterlijke betekenis ‘scherpte’ is, net als de smaak die het geeft in gerechten. De naam Allium heeft door de eeuwen heen verschillende betekenissen gekregen. Volgens de Victoriaanse geschiedenis brengen ze geluk en voorspoed. Oude Egyptenaren zagen de ‘rokken’ van de ui als symbool voor eeuwigheid en beeldden ze daarom af op graven. En de Romeinen gaven Allium de betekenis ‘ui’ of ‘prei’.

sierui     sierui

Familie

De familie van de sierui is groot. Er zijn honderden soorten, waaronder eetbare varianten als de ui, sjalot, knoflook, daslook en prei. Naast de eetbare sieruien is er een nog veel grotere groep die de show steelt in de tuin. Met verschillende looks. Er zitten enorme reuzen tussen, maar ook kleine neefjes en nichtjes met fijne bloemetjes.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bulgaarse sierui met delicate klokjes

Allium

-Allium aflatunense is de meest befaamde sierui. Haar bloem bestaat uit vele kleine stervormige bloempjes die samen een grote bol vormen.
-Allium giganteum is de reus binnen de familie sieruien. De bolvormige bloemen worden gigantisch.
-Allium ‘Globemaster’ bloeit het langst, heeft de meeste bloemetjes en is ook nog eens het allergrootst.
-Allium Mount Everest draagt zijn naam niet voor niets. Hij is wit als sneeuw en wordt wel 1,20 meter lang.
-Allium schubertii is anders dan de rest. Met haar bijzondere lange bloempjes valt ze goed op.
-Allium sphaerocephalon heeft als bijnaam ’trommelstok’. De paarsrode bloemen groeien in een kleine bol waardoor het net drumsticks lijken.

decoratieve bolbloem in de tuin    decoratieve bolbloem in de tuin

Meer over bloembollen op bloembol.org.